Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν λιπαρή επιδερμίδα σου έχω δύο ευχάριστα νέα: α) δεν θα κάνεις εύκολα ρυτίδες και β) υπάρχουν λύσεις και μάλιστα φυσικές για να μπορείς να κρατάς τη λιπαρότητα σε ελεγχόμενο επίπεδο. Αλλά πρώτα ας καταρρίψουμε έναν μύθο που μπορεί να έχεις ακούσει και εσύ, πως τα foaming cleansers είναι τα καλύτερα για τις λιπαρές επιδερμίδες.

Μμμμ. Μπορεί και να μην είναι. Τα καθαριστικά με συμβατικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας, τον όξινο μανδύα, και να στείλουν το μήνυμα στο δέρμα να παράξει περισσότερη λιπαρότητα. Η απομάκρυνση του σμήγματος μπορεί να πυροδοτήσει έναν κύκλο, όπου το δέρμα μας υπερπαράγει λιπαρότητα, προκειμένου να αντισταθμίσει αυτό που έχουμε αφαιρέσει. Καλύτερα, να αλλάξεις το foaming cleanser σου με ένα λάδι καθαρισμού που γαλακτωματοποιείται κατά την επαφή του με το νερό και στη συνέχεια ξεβγάζεται. Προσπάθησε να σταματήσεις αυτό το συνήθειο του να θέλεις να νιώθεις την επιδερμίδα σου σαν γυαλόχαρτο – αν το αισθάνεσαι πολύ “τσίτα”, τότε το έχεις παρακάνει.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, είναι πως η λιπαρή επιδερμίδα είναι η πιο εύκολη στο να αναγνωριστεί, οπότε με τη χρήση των σωστών προϊόντων (και σωστής διατροφής και νερού) μπορείς να έχεις το πρόσωπο που θέλεις. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το βήμα του καθαρισμού:

Μερικά χρήσιμα tips για τι προϊόντα να διαλέξεις

Δοκίμασε λάδι jojoba ως καθαριστικό/make-up remover – θα αφαιρέσει όλους τους ρύπους χωρίς να τσιτώσει το δέρμα. Μετά άλλαξε σε cleansing gel ή σε κάποιο ελαφρύ γαλακτωματοποιητικό λαδάκι καθαρισμού και θυμήσου πως θέλεις την επιδερμίδα σου να τη νιώθεις καθαρή και όχι να τρίζει σαν τα καθαρά τζάμια. Βάλε το προϊόν καθαρισμού σου και αφαίρεσε τα υπολείμματα με ένα βαμβάκι ή με ένα φυσικό ύφασμα ξεκινώντας από την πιο καθαρή περιοχή και καταλήγοντας στην περιοχή που είναι πιο επιρρεπής στα μαύρα στίγματα. 

Να έχεις τα χέρια σου καθαρά

Θυμήσου να πλύνεις τα χέρια σου πριν πλύνεις το πρόσωπό σου, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη μεταφορά βακτηριδίων. Επίσης, συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο συχνά πιάνουμε το πρόσωπό κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφέροντας έτσι βρωμιά σε αυτό. Αν έχεις μια λιπαρή επιδερμίδα, έχε στο γραφείο σου αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, και προσπάθησε όσο γίνεται να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου.

Χρησιμοποίησε toners ως θεραπεία

Αν βάλεις ένα toner στην ρουτίνα καθαρισμού σου μπορεί να είναι ένα πολύ καλό βήμα για τη λιπαρή σου επιδερμίδα. Αναζήτησε προϊόντα που έχουν φλοιό ιτιάς, ο οποίος περιέχει φυσικό σαλικυλικό οξύ. Αυτό βοηθά στο να ανοίξουν οι πόροι και απαλά να διαλύσει ότι σχηματίζεται μέσα σε αυτό

που περιέχει το σαλικυλικό οξύ που απαντά στη φύση. Αυτό βοηθά στην αποδέσμευση των πόρων και διαλύει απαλά τη συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος. Το φουντουκιά μάγισσα είναι επίσης κατευναστικό για αυτόν τον τύπο δέρματος. Η αμαμηλίς επίσης βοηθά στις λιπαρές επιδερμίδες.

Κεντρική Φωτογραφία: @iskra