Μεγαλώσαμε με το πολύ rock ‘n roll ρητό “live fast & die young”, αλλά όσοι δεν το πήραμε στα σοβαρά (ευτυχώς) και καταφέραμε να ζήσουμε, διαπιστώσαμε τώρα που μεγαλώσαμε πως η όλη μαγεία βρίσκεται στη βραδύτητα και όχι στην ταχύτητα. Σίγουρα θα έχεις ακούσεις για το slow movement και ίσως και να έχεις δει και την ομιλία του δημοσιογράφου Carl Honore. Θα μπορούσα να πω ότι η βραδύτητα είναι το νέο μαύρο και θέλω να ελπίζω πως όταν σταματήσεις ο ντόρος γύρω από το όνομά της (δηλαδή να σταματήσει να είναι της μόδας) να εξακολουθήσει να “φοριέται”, γιατί μας κάνει καλό, όχι μόνο στη σωματική υγεία, αλλά κυρίως στη ψυχική.

Γιατί όμως τα λέω όλα αυτά; Γιατί ανακάλυψα το slow radio του BBC. Ένα πρόγραμμα, που όπως λένε και οι ίδιοι άνθρωποι του σταθμού “είναι ένα αντίδοτο στο σημερινό γεμάτο φρενίτιδα κόσμο”. Πρόκειται πραγματικά για ένα μονοπάτι που οδηγεί στο mindfulness, στην επίγνωση του παρόντος. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιέχει φυσικούς και ambient ήχους. Μπορείς να ακούσεις πουλιά, την ανάβαση σε ένα βουνό, μοναχούς να ψέλνουν μέχρι ήχους από το Τόκιο ή ένα χιονισμένο δάσος στο Όσλο και πολλά άλλα.

Ενώ, λοιπόν, ο κόσμος τρέχει με τα χίλια, απόψε αφιέρωσε μερικά λεπτά για ακούσεις ήχους, που μπορεί να έχεις ως δεδομένους, αλλά στο κοντινό μέλλον μπορεί και να μην υπάρχουν.

Μπορείς να κατεβάσεις και να ακούσεις όλα τα Slow Radio Podcast εδώ.

Το δικό μου αγαπημένο είναι το Nightingales (Αηδόνια). Ηρεμεί και τον Φέλι.