Το ήξερες πως ο τρόπος με τον οποίο περνάς τις πρώτες σου στιγμές μόλις ξυπνήσεις, παρατείνουν και όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που σου δίνει ένας ωραίος ύπνος; Το ξέρω πως μερικές φορές νιώθεις σαν το στρουμφάκι, που τραγουδά “μην με ξυπνάς από τις 6”, αλλά υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσεις αυτή την άρνηση και να αγαπήσεις τα πρωινά.

Αχ αυτά τα πρωινά. Είναι τόσο όμορφα. Δροσερά, με ένα ήλιο που μοιάζει με διακριτικό εραστή, με τις σκιές να θέλουν παίξουν μαζί σου. Και όλα μοιάζουν καινούργια. Αν το πρωινό ξύπνημα το πάρεις με καλό μάτι, πολλά θαύματα μπορούν να συμβούν. Θα σου εξομολογηθώ τέσσερα πράγματα, που όταν τα κάνω το πρωί η μέρα μου πάει φανταστικά.

Και θα ξεκινήσω με κάποιο που δεν το βάζω στη λίστα, γιατί θεωρείται δεδομένο: χρησιμοποιώ όσο λιγότερη τεχνολογία γίνεται. Τι θέλω να πω; Δεν ανοίγω τον υπολογιστή ή δεν πιάνω το κινητό μου, παρά μόνο για να κάνω το 3ο ritual που θα σου πω παρακάτω:

Γίνομαι το ξυπνητήρι μου

Και όμως ξυπνάω χωρίς ξυπνητήρι. Το κόλπο μου για να το καταφέρω αυτό είναι απλά να δω τι ώρα κοιμάμαι και να πω από μέσα μου τι ώρα θέλω να ξυπνήσω το πρωί. Δεν ξέρω πώς το κάνω αυτό, αλλά έχω “προγραμματιστεί” έτσι ώστε να το καταφέρνω. Δοκίμασέ το να κάνεις κι εσύ, κάποιες μέρες που θα είναι safe (δηλαδή, δεν θα αργήσεις στη δουλειά σου σε περίπτωση που σε πάρει ο ύπνος) και επίσης για αρχή βάζε για backup ένα ξυπνητήρι. Αν το καταφέρεις αυτό, θα δεις πως θα πιστέψεις πάρα πολύ στη δύναμη του μυαλού σου.

Φτιάχνω ένα ωραίο πρωινό

Για εμένα το ωραίο πρωινό είναι ένα smoothie με φρούτα και superfoods, ένα κρύο latte με φυτικό γάλα, matcha και χουρμάδες και ένα αβοκάντο τοστ. Θέλω δηλαδή να έχω και υδατάνθρακες και πρωτεϊνη και καλά λιπαρά. Και φυσικά ενέργεια και αντιοξειδωτικά.

Κάνω 15 λεπτά yoga και 10 λεπτά διαλογισμό

Επειδή είμαι τόση ώρα ξαπλωμένη και θέλω να κάνω το σώμα μου να ξυπνήσει, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για μένα από το να κάνω yoga. Βασικές ασκήσεις και απλές: έναν χαιρετισμό στον ήλιο, στροφές κορμού και μία γέφυρα να ανοίξει η καρδιά. Και μετά 10 λεπτά διαλογισμό. Η πρακτική του διαλογισμού δεν ευεργετεί απλά τον εγκέφαλο, αλλά του αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται. Βοηθά στη δημιουργικότητα και σε κάνει να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένη. Και αν σου φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν διάφορα apps που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις το διαλογισμό συνήθειά σου.

Ακούω μουσική

Και αυτός είναι ο λόγος που πιάνω το κινητό ή ανοίγω τον υπολογιστή μου. Δεν έχω μία αγαπημένη μουσική που μου αρέσει να ακούω τα πρωινά. Λατρεύω τη jazz, τη soul και τη reggae. Και πολλές φορές μου αρέσει να ακούω και κλασσική μουσική, που μελέτες έχουν δείξει πως λατρεύουν και τα φυτά.

 

Περιμένω να ακούσω αυτά που εσύ κάνεις το πρωί και σου φτιάχνουν τη διάθεση!