Αν είσαι runner και έχεις βιώσει κάποιο τραυματισμό, οι πιο πιθανοί λόγοι να σου έχει συμβεί αυτό είναι δύο: ή το παραέκανες ή είχες αδύναμο κορμό.

Το να το παρακάνεις δεν θέλει επεξήγηση. Έτρεξες πολύ, πολύ σύντομα, πολύ σκληρά, πολύ γρήγορα και οι μύες και ο σκελετός σου δεν φάνηκαν να το χαίρονται τόσο, όσο το χάρηκες εσύ, που έβγαλες και σέλφι για να θυμάσαι αυτό το τρέξιμο. Αλλά αν αναρωτιέσαι τι σχέση μπορεί να έχει ένας αδύναμος κορμό με τον πόνο στο γόνατο ή στο γοφό, μισό λεπτό να σου εξηγήσω.

Όπως μου εξήγησε και η γυμνάστρια της καρδιάς μας και ιδιοκτήτρια του Complete Training, Σοφία Περδίκη, “ένας δυνατός κορμός σε κάνει να είσαι πιο σταθερός όταν τρέχεις. Να πατάς δηλαδή πιο γερά στα πόδια σου. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα να καταφέρεις να τρέχεις περισσότερο και να νιώθεις και καλά. Ένας δυνατός κορμός σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούμε όταν τρέχουμε”.

Οι τρεις ασκήσεις κοιλιακών, που ένας runner πρέπει να κάνει κάθε μέρα:

Πλάγια σανίδα με πιέσεις λεκάνης

Ερχόμαστε στην πλάγια σανίδα με αγκώνα κάτω από ώμο. Το ένα πέλμα είναι πάνω στο άλλο. Σηκώνουμε λεκάνη, σφίγγουμε κοιλιά και κάνουμε 20 μικρές πιεσούλες από τη μία πλευρά και 20 από την άλλη.

Σταθερός κορμός με κίνηση ποδιών

Από ύπτια θέση με πόδια ορθή γωνία και σταθερά ψηλά τον κομό με τα χέρια στο κεφάλι και το πηγούνι ψηλά, κατεβάζουμε εναλλάξ τα πόδια μέχρι η μύτη του πέλματος να ακουμπήσει το έδαφος. Αν μας τσιμπάει η μέση κάνουμε μικρότερη κίνηση. 20 φορές το ένα πόδι 20 το άλλο.

Mountain Climber Plank

Από σανίδα τραβάμε πόδι προς το στήθος μας. 20 φορές το ένα πόδι, 20 φορές το άλλο. Ίσιος ο κορμός και πάντα σφιχτή η κοιλιά.

Κάνε δύο ή τρεις κύκλους από αυτές τις ασκήσεις!