Ο Feli ήρθε στη ζωή μου τον περασμένο Απρίλιο. Ένα μικρό γατάκι που ίσα, που χωρούσε στην χούφτα μου. Διστακτικός και ντροπαλός, πέρασε τις πρώτες μέρες στο νέο του σπίτι ξαπλωμένος συνέχεια στο κρεβατάκι του, το οποίο ήταν στο yoga room (δηλαδή μακριά από την κοινωνική ζωή της οικίας). Μία ηλεκτρική σκούπα όμως, στάθηκε η αφορμή να ξεμυτίσει και στα άλλα δωμάτια και πλέον ο 6 μηνών Feli ξέρει και το κάθε χιλιοστό ολόκληρο του χώρου. Παιχνιδιάρης, πεισματάρης, διεκδικητικός, υπερκοινωνικός έχεις γίνει το μεγάλο αφεντικό. Και για κάθε αταξία που κάνει αρκεί ένα βλέμμα του για να του τα συγχωρέσω όλα. Και όταν λέω όλα εννοώ τα σπασμένα ποτήρια (γενικά η φάση ποτήρι πάνω στο τραπέζι δεν του αρέσει καθόλου), η εμμονή του με διαφορετικό φυτό ανά δύο μέρες, του οποίου θέλει να αλλάξει το χώμα και κατά συνέπεια το χώμα, το ξαφνικό attack την ώρα που κοιμάμαι στις…5.55 κάθε πρωί (και τα σαββατοκύριακα) και το πάθος του με το νερό, που έχει ως αποτέλεσμα να μου έχει έρθει κορνίζα η κουρτίνα μπάνιου όταν εγώ βρίσκομαι μέσα σε αυτό και λούζομαι.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που όλα αυτά κάτι σου θυμίζουν,  τα όσα ακολουθούν θα θέλεις να τα διαβάσεις πολύ προσεκτικά.

Η τιμωρία δεν λειτουργεί με τις γάτες

Όταν η γάτα σου είναι πραγματικά πολύ άτακτη, μπορεί εσύ να θέλεις να την πιάσεις και να αρχίσεις να της μιλήσεις και να της δώσεις μερικά πατ-πατ στων ποπό ή να της κάνει πατ-πατ με το δάχτυλό σου στη μύτη της, ή να τις ρίξεις νερό με σπρέι. Με άλλα λόγια θέλεις να την τιμωρήσεις.

Αυτή δεν είναι η σωστή λύση. Η γάτα σου δεν θα καταλάβει γιατί αντιδράς έτσι (κυρίως αν η αταξία της έχει γίνει ώρα πριν). Στην καλύτερη των περιπτώσεων η τιμωρία σου, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: η γάτα σου θα σκεφτεί ότι με αυτή τη συμπεριφορά της σου τραβάει την προσοχή και γι αυτό θα το ξανακάνει. Το χειρότερο σενάριο είναι να την κάνεις να θυμώσει ή να αρχίσει να σε φοβάται.

Χρησιμοποίησε διάφορα κόλπα

Ευτυχώς υπάρχουν διάφορες λύσεις, που μπορούν να εμποδίσουν τη γάτα σου να παρεκτραπεί. Μπορείς να ξεκινήσει με μερικές διαφορετικές συσκευές, όπως ταινίες διπλής όψεως ή αλουμινόχαρτο: στις γάτες δεν αρέσει τίποτα από τα δύο. Το μόνο που αρκεί είναι τα βάλεις στα σωστά σημεία, όπως, για παράδειγμα, στο κρεβάτι ή στον καναπέ όπου πάει και ξύνει τα νύχια της.

Ένα ακόμα “όπλο” είναι συσκευή spray που ενεργοποιείται με την κίνηση. Μπορείς να το βάλεις πάνω στο τραπέζι ή το ράφι που η γάτα σου δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει (ή για παράδειγμα, δίπλα στο χαρτί της τουαλέτας, που τόσο πολύ της αρέσει να το ξετυλίγει). Το σπρέι θα τη τρομάξει, αλλά δεν θα το συνδέσει μαζί σου.

Αν έχεις δύο γάτες, οι οποίες τσακώνονται συνέχεια, μπορείς να βρεις και να προμηθευτείς μία συσκευή ηλεκτρικής (diffuser) που απελευθερώνει φερομόνες και έτσι μειώνονται οι συγκρούσεις.

Σκέψου σαν γάτα

Επίσης πρέπει να υιοθετήσεις γατίσια σκέψη. Να μπεις στη ψυχολογία τους. Για παράδειγμα, αν θέλεις η γάτα σου να αλλάξει τη συμπεριφορά της, πρέπει να παρέχεις μία καλύτερη εναλλακτική. Αν για παράδειγμα της αρέσει να ξύνει τα νύχια της παντού, πάρ’ της ένα ονυχοδρόμιο. Αν η γάτα σου θέλει να μασουλά τα φυτά εσωτερικού χώρου, αγόρασε και φύτεψε γατόχορτο.  Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, αν έχεις κάνει τα πάντα και δεν γίνεται τίποτα, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Μέχρι τότε, για να γελάσεις και να ταυτιστείς μπορείς να βλέπεις τα βιντεάκια με τις περιπέτειες του Simon, για να δεις και αυτός τι τραβάει από τη γάτα του.

Αν θέλεις να βλέπεις τις ιστορίες του δικού μου Feli, τότε μπορείς να με ακολουθείς στο instagram και να τσεκάρεις την ενότητα “Felice” στα highlights των stories μου.