Έχοντας πλέον τελειώσει με το σαλόνι και το γραφείο του σπιτιού μου – κυρίως το σαλόνι το έχω κάνει μία ωραιότατη ζούγκλα – σειρά τώρα έχει η κρεβατοκάμαρα. Το μέρος εκείνο του σπιτιού, όπου περνάω 8 περίπου ώρες από το 24ωρό μου και στο οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν έχω “επενδύσει” καθολου, πέρα από ένα υπέρδιπλο κρεβάτι, όπου μπορώ να κοιμάμαι οριζόντια και κάθετα, και δύο μικρά τραπεζάκια λουδοβικέ σαλονιού, που τα έχω κάνει κομοδίνα. Κατά τα άλλα έχει μόνο μια γλάστρα. Μία. Όμως θα βάλω και άλλη διότι, τα έχω γράψει υπάρχουν πολλά φυτά που μπορεί κάποιος να βάλει σε αυτό το δωμάτιο. Τι άλλο όμως μπορείς να κάνεις για να νιώθεις ηρεμία και ευτυχία στην κρεβατοκάμαρά σου;

Για να κοιμάσαι και να ξυπνάς χαρούμενη

Βγάλε τη μοκέτα

Αν ξυπνάς με ξερό λαιμό, μάτια που σε “τρώνε” ή μύτη που “τρέχει”, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχεις αλλεργία σε κάτι που υπάρχει στο δωμάτιο σου και κάτι πολύ συνηθισμένο στο οποίο έχουν αλλεργία οι περισσότεροι είναι τα ακάρεα. Τα ακάρεα ζουν σε μαλακά υφάσματα, όπως χαλιά και μοκέτες. Οπότε βγάλε τη μοκέτα ή το μεγάλο χαλί και αντικατέστησέ τα με μικρά χαλάκια, τα οποία και μπορείς να τινάζεις.

Προτίμησε πραγματικά ανοιχτά χρώματα

Σε όλους μας αρέσουν οι κρεβατοκάμαρες, που έχουν έναν τοίχο με έντονα και πολύ ζωηρά χρώματα, αλλά αν είσαι επιρρεπής στην αϋπνία δεν σου κάνουν και πολύ καλό. Τα ζωηρά χρώματα σε ενεργοποιούν, οπότε αν θέλεις να χαλαρώσεις προτίμησε κάποια απόχρωση του μπλε ή κάποιους ήρεμους γήινους τόνους. Αλλά δεν θέλω να μου στενοχωριέσαι και να νομίζεις ότι θα έχεις μία βαρετή κρεβατοκάμαρα. Επειδή δηλαδή η χρωματική σου παλέτα θα είναι μπεζ, αυτό δεν ισχύει και για τη διακόσμησή. Μπορείς για παράδειγμα τα διάφορα διακοσμητικά που θα βάλεις να είναι λουσμένα στο χρώμα.

Βάλε κουρτίνες που φιλτράρουν τον ήλιο

Εμένα προσωπικά μου αρέσει να ξυπνάω με φυσικό φως και η αλήθεια είναι πως στην κρεβατοκάμαρά μου δεν έχω καν κουρτίνες. Όμως αυτό σύμφωνα με τους γνώστες, είναι λάθος. Κυρίως αν μένεις κάπου που έχεις τεχνητό φως απ’ έξω (όπως για παράδειγμα εγώ, που έχω μονίμως θέα στο ανοιχτό φως του γείτονα). Βάλε, λοιπόν, κουρτίνες και μάλιστα χοντρές και σκούρες, ώστε να μην αναστατώνεται ο κιρκαδικός σου ρυθμός από τη φωτορύπανση, και πίστευε ότι κάθε βράδυ κοιμάσαι σε ξενοδοχείο.

Προτίμησε τέχνη που σε κάνει να ηρεμείς

Αφίσες και έργα τέχνης που προκαλούν όχι και πολύ ευχάριστα συναισθήματα, άφησέ τα για άλλα σημεία του σπιτιού. Η κρεβατοκάμαρά σου είναι ένα χώρος που υπάρχει για να ηρεμείς και να ξυπνάς χαρούμενος.

Άσε το κινητό να “κοιμηθεί” στο σαλόνι

Κάνε την κρεβατοκάμαρά σου no-phone zone και αντί να σκρολάρεις διάβασε ένα βιβλίο, για να σε πάρει ο ύπνος.

Κάνε κάτι με τις τρίχες

Πολλοί είμαστε αλλεργικοί στις τρίχες των αγαπημένων μας κατοικίδιων, αλλά παρόλα αυτά θέλουμε να τα έχουμε μαζί μας όταν κοιμόμαστε. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, πάρε έναν ιονιστή, που μαζεί με τα χνούδια και τη σκόνη, αντιμετωπίζει και τις τρίχες.

Βγάλε τα μικροπράγματα

Σίγουρα το ξέρεις, πως η ακαταστασία μας δημιουργεί νεύρα. Αλλά το τι δημιουργεί την ακαταστασία, που δημιουργεί τα νεύρα, ξέρεις; Τα μικροπράγματα. Και ποια είναι τα μικροπράγματα; Αυτά που έχουν μικρότερο μέγεθος από ένα πεπονάκι. Αυτός είναι ο κανόνας.

Πέτα την τηλεόραση

Επειδή οι οθόνες και το blue light που εκπέμπουν κάνουν μαντάρα την παραγωγή μελατονίνης και κατά συνέπεια και τον ύπνο μας, καλό είναι να της τοποθετούμε εκτός κρεβατοκάμαρας. Αν όμως έχεις κακομάθει και θέλεις για να σε πάρει ο ύπνος να δεις τηλεόραση, τότε προτίμησε να βάλεις έναν προτζέκτορα.