Αρκεί να χτυπήσεις τη λέξη καστορέλαιο στο Google και θα δεις εκατοντάδες αποτελέσματα – άρθρα και videos – που λένε πως χρησιμοποιώντας το θα δεις τα μαλλιά σου να αποκτούν πολύ γρήγορα μήκος. Όμως επειδή δεν υπάρχουν και πολλές επιστημονικές ενδείξεις για το θέμα και σίγουρα το να μακρύνουν τα μαλλιά (ή ακόμα και να βγουν) δεν είναι τόσο απλό πράγμα, προτίμησα να ασχοληθώ με μία ακόμα ιδιότητα του καστορέλαιου. Μία ιδιότητα που έχει και υπόσταση, μιας και διάφορες μελέτες έχουν όντως δείξει πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων στο τριχωτό της κεφαλής, που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία είναι καταστροφική για τα μαλλιά.

Το καστορέλαιο καταπολεμά τα βακτηρίδια που προκαλούν πιτυρίδα. Περιέχει επίσης ρικίνη, η οποία χρησιμεύει ως μυκητοκτόνο και μικροβιοκτόνο. Η ρικίνη και οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαίου ενώνουν τις δυνάμεις τους, θα λέγαμε χαριτωμένα, για να προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής από μολύνσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πιτυρίδα και σε διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Δεδομένου ότι είναι επίσης γεμάτο με πλούσια θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και καταπολεμά τη φαγούρα, αλλά και τις άσπρες νιφάδες.

Μία DIY εύκολη συνταγή για την καταπολέμηση της πιτυρίδας:

Συστατικά:

1 κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο
1 κουταλάκι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός μισού λεμονιού

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο, πυρίμαχο μπολ και το θερμαίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή πάνω στην εστία. Προσέχουμε να μη το αφήσουμε να γίνει καυτό, γιατί θα καούμε. Ρίχνουμε στα χέρια μας το μείγμα και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στο κρανίο για αρκετά λεπτά. Το αφήνουμε για 30 λεπτά ή ιδανικά για μια ολόκληρη μέρα. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά και πλένουμε κανονικά.

Περιμένω να την κάνεις και να μάθω αποτελέσματα!

 

Κεντρική Φωτογραφία: @swam_sam