Στα πλαίσια του “αγαπάς το περιβάλλον; απόδειξη” που με έχει πιάσει, αποφάσισα μία μέρα να αλλάξω τα συμβατικά καθαριστικά σπιτιού, που χρησιμοποιώ, με οικολογικά. Αποφασισμένη, λοιπόν, ξύπνησα, έκανα την πρωινή ρουτίνα ομορφιάς μου (α όλα κι όλα μερικά πράγματα δεν αλλάζουν), έπιασα τα μαλλιά και κότσο και πήγα σε συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, που ήξερα πως θα βρω μία μεγάλη γκάμα τέτοιων προϊόντων και πήρα ό,τι χρειαζόμουν.

Γέμισα το καλαθάκι μου με οικολογικό υγρό πιάτων αρωματισμένο με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, με συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού για ξύλινα δάπεδα, συμπυκνωμένο υγρό γενικού καθαρισμού (και τα δύο αυτά καθαριστικά είναι φυτικά και περιέχουν αγνό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο) και οικολογικό υγρό γιο τον καθαρισμό της τουαλέτα με εκχυλίσματα από λεβάντα. Αποφασισμένη πήγα στο σπίτι και ξεκίνησα τη φασίνα για να δω αν όλα αυτά καθαρίζουν καλά. Πριν όμως μάθεις το αποτέλεσμα άφησέ με να σου πω μερικά πράγματα:

Γιατί να προτιμάς οικολογικά προϊόντα καθαρισμού

Το βασικό σου σπίτι είναι το περιβάλλον και άρα όπως φροντίζεις την μικρή σου οικία, οφείλεις να φροντίζεις και αυτό, που είναι η μεγάλη. Χρησιμοποιώντας οικολογικά προϊόντα καθαρισμού, το καθάρισμά σου έχει περιορισμένες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή, κάνεις περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών (άρα είναι καλό και για σένα αυτό , για τον οργανισμό σου, αλλά και για τον οργανισμό των παιδιών σου αν έχεις) και συνεισφέρεις στο να σταματήσουν τα πειράματα σε ζώα.

Είναι πιο ακριβά;

Τα οικολογικά καθαριστικά, που αγόρασα μου κόστισαν χοντρικά 14 ευρώ, όσο δηλαδή ακριβώς και τα χρήματα που έδινα όταν αγόραζα και συμβατικά. Βέβαια σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως 750ml οικολογικού συμπυκνωμένου υγρού γενικού καθαρισμού ισοδυναμεί με 1,5 λίτρα συμβατικού.

Τα αποτελέσματα

Θα ομολογήσω πως και στο παρελθόν είχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσω οικολογικά απορρυπαντικά, ευρέως πιο γνωστά, αλλά δεν είχα μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη, οπότε ήμουν και ελαφρώς επιφυλακτική. Προς μεγάλη μου χαρά όμως, αυτά που είχα διαλέξει αυτή τη φορά έκαναν δουλειά. Ένιωσα να καθαρίζουν και το πάτωμα, αλλά και την τουαλέτα, ενώ όσο αφορά το υγρό πιάτων έμεινα υπέρ ευχαριστημένη, μιας και νόμιζα ότι θα πρέπει να βάλω το μισό μπουκάλι για να πλύνω τα άπλυτα μπολ, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα που είχαν μαζευτεί.

Αν κάτι μου έκανε εντύπωση – και ίσως σε κάποιον κακοφανεί – είναι πως το άρωμά τους ήταν από ελαφρύ ως σχεδόν ανύπαρκτο. Και λέω πως ίσως σε κάποιον κακοφανεί, διότι έχουμε συνηθίσει το σπίτι να μυρίζει καθαριότητα, αλλά η αλήθεια είναι πως το ότι ένα σπίτι μυρίζει καθαριότητα δεν σημαίνει ότι είναι καθαρός και κυρίως δεν σημαίνει πως είναι υγιές για το αναπνευστικό μας σύστημα ή για το δέρμα μας.

Μία μικρή συμβουλή που έχω να δώσω κυρίως για τα καθαριστικά των επιφανειών είναι πως πριν τη χρήση τους καλό είναι να τα ανακινείς καλά.

Όσο αφορά τα παντοφλάκια που φοράω στη φωτογραφία και που μπορεί να έχεις την απορία τι είναι, είναι η νέα μου μίνι εμμονή, για την οποία μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες στη “αδερφούλα” μου Madame Ginger.