Μερικές φορές το λέω στους φίλους μου και αυτοί με κοιτάνε περίεργα: “στο μέλλον οι άνθρωποι θα κοιτάνε πίσω και θα βλέπουν ότι έτρωγαν ζώα και δεν θα το πιστεύουν πώς το έκαναν αυτό”. Και να ορίστε που οι δημιουργοί της sci-fi σειράς του Netflix, που ονομάζεται “Travelers“, έχουν την ίδια άποψη με εμένα.

Η σειρά, η οποία ξεκίνησε το 2016, διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, όπου ο πληθυσμός της Γης έχει μειωθεί σημαντικά και οι τελευταίοι άνθρωποι, που επιβίωσαν έχουν αναπτύξει μια κυριότητα πάνω στη συνείδησή τους που τους επιτρέπει να γυρίσουν πίσω στο χρόνο στη σύγχρονη εποχή.  Αυτοί οι ταξιδιώτες, δουλεύουν για να σώσουν την ανθρωπότητα από ένα κακό μέλλον – ένα μέλλον, ωστόσο, που δεν περιέχει ζωικά προϊόντα.

Ο λόγος που το μέλλον είναι vegan μπορεί να ευθύνεται εν μέρει ο αποδεκατισμός του ανθρώπινου είδους (από πολέμους και κλιματικές αλλαγές) και των ζώων που εξαρτώνται από αυτό. Είναι όμως και μία απόδειξη ότι έχει αλλάξει κάτι στη συνείδηση των ανθρώπων και αυτό που φαίνεται να είναι μια εξέλιξη στη μελλοντική σχέση των ανθρώπων με τα υπόλοιπα είδη.

Σύμφωνα μάλιστα με χρήστες του Reddit, υπάρχουν διάφορες ατάκες περί βιγκανισμού στη σειρά και μάλιστα μία είναι η εξής: “το ψυγείο ήταν γεμάτο με κάτι που το έλεγαν μπέικον. Όταν κατάλαβα τι είναι άρχισα να κλαίω για ώρες”.

Ωστόσο, να πούμε ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις εκατοντάδες χρόνια μπροστά για να δεις πως οι άνθρωποι έχουν ηθικά διλήμματα για την κατανάλωση κρέατος. Έχει άλλωστε γραφτεί πως το να τρως κρέας είναι μία από τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής μας, αφού κάθε χρόνο σφαγιάζονται 55 δισεκατομμύρια ζώα. Και πριν σφαγιαστούν έχουν περάσει μία άσχημη ζωή στο σκοτάδι και σε ένα βρώμικο περιβάλλον. Και το έχουμε ξαναπεί πως η κτηνοτροφία κάνει κακό και στο περιβάλλον. Όπως και να ‘χει το κίνημα το βιγκανισμού είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως το Netflix έχει ένα αρκετά μεγάλο vegan περιεχόμενο, με σπουδαία ντοκιμαντέρ, όπως το “What the Health”, “Cowspiracy” και “Forks over Knives”, ενώ το 2017 η ταινία του Netflix “Okja“, που κριτικοί είπαν ότι είναι μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του 2017, έχει ένα άκρως vegan θέμα.