Μα τι χρειάζεται για να αποκτήσεις περισσότερη εξυπνάδα; Πρέπει να διαβάζεις για ώρες κάθε μέρα; Να εξασκείς τα skills σου για χιλιάδες ώρες; Αν έχεις χρόνο να διαθέσεις δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να δοκίμαζες τις δύο παραπάνω πρακτικές. Αλλά αν έχεις τέτοιο πρόγραμμα, που βάζεις υπενθύμιση για να πιεις νερό γιατί ξεχνιέσαι, τότε αυτή η έρευνα, η οποία προτείνει πώς μέσα σε 10 λεπτά μπορείς να βελτιώσεις τη γνωστική λειτουργία πολύ θα σου αρέσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κάτσεις κάτω για έναν mindfulness διαλογισμό.

10 λεπτά για ένα μυαλό που δουλεύει σωστά

Αν είσαι άτομο, που ενδιαφέρεται για συμβουλές που θα κάνουν την παραγωγικότητά του να πιάσει ταβάνι, σίγουρα θα έχεις διαβάσει πως ο διαλογισμός κάνει καλό στο μυαλό. Εκατοντάδες άνθρωποι σε υψηλές θέσεις μιλούν γι αυτή την πρακτική, όπου η ίδια η επιστήμη δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει απίστευτα τη συγκέντρωση, να μειώσει το στρες και να βελτιώσει μέχρι και τη σωματική υγεία.  Αλλά το να κάθεσαι πολλή ώρα για να διαλογιστείς ίσως ακουστεί δύσκολο για κάποιον που είναι αρχάριος σε αυτό. Πόση διάρκεια πρέπει να διαλογίζεται κάποιος για να δει αποτελέσματα (σε άλλο post θα σου πω πόσο διαλογισμό χρειάζεσαι για να γίνεις Βούδας).

Πολλές μελέτες έχουν αναρωτηθεί το ίδιο. Αλλά πρόσφατα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale, Hedy Kober, μαζί με τη ψυχολόγο, Catherine Norris του Πανεπιστημίου Swarthmore, έκαναν κάτι διαφορετικό προκειμένου να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα. Οι ερευνητές ζήτησαν από φοιτητές, πριν συμπληρώσουν ένα τεστ, είτε να ακούσουν ένα 10λεπτο καθοδηγούμενο διαλογισμό ή να ακούσουν μία ηχογραφημένη συζήτηση για τη γιγαντιαία Σεκόια.

Από τα δύο γκρουπ, αυτό το οποίο έδειξε πως ήταν αισθητά πιο παραγωγικό και οι γνωστικές του επιδόσεις ήταν καταπληκτικές ήταν αυτό που άκουσε τον καθοδηγούμενο διαλογισμό. Με απλά λόγια απλά και μόνο ακούγοντας έναν γρήγορο διαλογισμό, μπορεί οι άνθρωποι να γίνουν αυτομάτως και πιο έξυπνοι. Αν θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορείς να τσεκάρεις και εδώ.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Αν και αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να είναι (και είναι) ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία για αυτούς που έχουν να δώσουν μία συνέντευξη για κάποια δουλειά ή να κάνουν μία παρουσίαση και δεν ξέρουν τι να κάνουν αυτά τα 10 λεπτά πριν την “performance” τους, οι ερευνητές κάνουν μία μικρή υποσημείωση πως ένα γκρουπ ανθρώπων πρέπει να κρατάει τις προσδοκίες του χαμηλές και αυτοί είναι οι νευρωτικοί.

Για αυτούς ένας σύντομος διαλογισμός δεν βοηθά και πολύ. “Αυτοί που σκοράρουν υψηλά στον πίνακα με τις νευρώσεις – “όλη την ώρα ανησυχώ για κάτι” – δεν κερδίζουν πολλά από έναν σύντομο διαλογισμό”, αναφέρει η Yale News. Οπότε αν ο Woody Allen είναι το spirit animal σου, μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο.

Πώς να ξεκινήσεις

Για όλους λοιπόν τους άλλους, εκτός από τον Woody Allen και τους ομοίους του, μπορούν να ξεκινήσουν αργά-αργά με κάποιο app. Το δικό μου αγαπημένο είναι για παράδειγμα το Headspace και μπορείς πάντα να κάνεις και αυτή την πάρα πολύ απλή πρακτική που συνεισφέρει στη συγκέντρωση.