Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε πως τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο δεν εμποδίζουν την καρδιακή προσβολή ή τα εγκεφαλικά σε αυτούς που πάσχουν διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές έδωσαν σε 15,480 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο ή κάποιο ψευδοφάρμακο και σύγκριναν τις εμφανίσεις καρδιαγγειακών συμβάντων, μεταξύ των οποίων καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών ή θάνατο από καρδιοπάθεια.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα, που είχαν δείξει πως δεν υπάρχει κανένα όφελος ως προς την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων από τη συμπλήρωση Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Μάλιστα οι επιστήμονες πίσω από αυτή την έρευνα (η οποία ήταν στην ουσία ένα review 79 μελετών), που δημοσιεύτηκε στην Cochrane Database of Systematic Reviews, συνέκριναν την κατανάλωση εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA), εικοσιδυαενοϊκού οξέος (DHA) και άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) ως προς την καρδιαγγειακή υγεία. Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου που προέρχονται από συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν προστατεύουν από τη θνησιμότητα όλων των αιτιών και δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα αποτελέσματα μάλιστα έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση ALA από φυτικά τρόφιμα, παρείχαν προστατευτική δράση κατά της στεφανιαίας νόσου, της αρρυθμίας και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.