Τα δημητριακά είναι το πιο γρήγορο πρωινό που μπορείς να φτιάξεις. Πολλές φορές μάλιστα αυτά προτιμάς αν θέλεις να κόψεις την πείνα σου με κάτι ελαφρύ. Ωστόσο είναι υγιεινά; Α εδώ σε θέλω. Πρόσφατα, βγήκε μία είδηση, η οποία έλεγε πως αρκετά γνωστά δημητριακά – περιέχουν ίχνη του καρκινογόνου χημικού Roundup (αν και σε πολύ χαμηλό επίπεδο).

Πέρα από αυτό όμως, γιατί όπως είπα η παραπάνω είδηση δεν αφορά όλα τα δημητριακά, το πιο ανθυγιεινό στα δημητριακά είναι τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης που έχουν πολλά. Ακόμα θυμάμαι πόσο εντύπωση μου είχε κάνει, που η διατροφολόγος μού είχε πει κάποτε πως ή θα τρώω βρώμη ή διαφορετικά θα τρώω μόνο δύο κουταλιές της σούπας από άλλα δημητριακά. Πώς λοιπόν θα είσαι σίγουρος ότι τα δημητριακά που έχεις διαλέξει είναι υγιεινά;

Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τσεκάρεις τα συστατικά στο πίσω μέρος του κουτιού και να αναζητάς δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη ολικής αλέσεως ή σιτάρι, καλαμπόκι, φαγόπυρο ή ρύζι. Οι επεξεργασμένοι κόκκοι, έχουν λιγότερες ίνες και βιταμίνες – αυτό συμβαίνει πως χωνεύονται πιο γρήγορα και άρα πεινάς και πιο γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Στη συνέχεια αυτό που πρέπει να τσεκάρεις είναι την ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν. Προτίμησε δημητριακά που έχουν λιγότερο από 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα – το ιδανικό είναι να έχουν κάτω από 4 γραμμάρια. ιδανικά επίσης, τα δημητριακά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά μερίδα. Η πρωτεϊνη και οι φυτικές ίνες θα σε κρατήσουν χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Αν τώρα είσαι σε κάποιο μπουφέ ξενοδοχείου και δεν ξέρεις τι δημητριακά χρησιμοποιούν, προτίμησε να φας μία φέτα ολικής αλέσεως με ταχίνι ή με φυστικοβούτυρο και μπανάνα. Ένα καταπληκτικό πρωινό που σίγουρα θα σε κρατήσει.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @cerealandpeanutbutter