Πολλοί άνθρωποι καταπιεζόμαστε ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο καθόμαστε. Για παράδειγμα, το να κάθεται μία γυναίκα σταυροπόδι θεωρείται πιο κομψό, πιο…”γυναικείο” – πράγμα φυσικά με το οποίο και δεν συμφωνώ, διότι προσωπικά δεν θεωρώ πως υπάρχει γυναικείο και αντρικό κάθισμα. Όπως βολεύεται ο καθένας. Ωστόσο, το να κάθεσαι σταυροπόδι, γιατί ανησυχείς πως καταλαμβάνεις αρκετό χώρο ή γιατί ανησυχείς ότι θα σε χαρακτηρίσουν κάπως αν κάτσεις διαφορετικά, αυτό είναι λάθος.

Το θέμα είναι να κάθεσαι έτσι, ώστε να βελτιώνεις την ορθοσωμία σου. Ποιο είναι το “έτσι”; Σύμφωνα με τη Dr. Barbara Berging το SLAM είναι το “έτσι”. SLAM σημαίνει “sit like a man” (δηλαδή, “κάτσε σαν άντρας”), το οποίο εκείνη ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για κάτι σεξιστικό, ούτε και αποτελεί μέρος τους φεμινιστικού κινήματος. Είναι περισσότερο μία πράξη που κάνει καλό στην υγεία της γυναίκας, γιατί μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις όπως επιθηλιακή κακή ευθυγράμμιση, χονδρομαλακία και τενοντίτιδα γλουτιαίου.

Τι σημαίνει “κάθομαι σαν άντρας”;

Αρχικά η Berging ξεκαθαρίζει πως δεν έχει να κάνει με το φύλο. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και κάθεται με ξεχωριστό τρόπο. Απλά το έχει ονομάσει έτσι από τις κοινωνικές συμβάσεις σχετικά με τον τρόπο, που οι άνδρες και οι γυναίκες “υποτίθεται” ότι πρέπει να κάθονται μπροστά σε κόσμο.

Εν συντομία, αυτό ο τρόπος καθίσματος σημαίνει να έχεις μια πιο χαλαρή στάση και να… απλώνεσαι. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να “αφήσεις το γόνατά σου να ξεκολλήσουν μεταξύ τους. Σαν το αριστερό πόδι να βλέπει τον δείκτη 11 ενός υποτιθέμενου ρολογιού και το δεξί το δείκτη που λέει 1. Δεν χρειάζεται να απλωθείς στις 10 και στις 2, γιατί έτσι δεν θα αφήσεις χώρο για τον διπλανό σου.

Βεβαιώσου πως τα γόνατά σου, νιώθουν άνετα, ενώ θυμήσου να κρατάς τη στάση 11 η ώρα και 1 όταν κάθεσαι και σηκώνεσαι από μία καρέκλα, γιατί τα γόνατα καταπονούνται πολύ όταν σηκωνόμαστε και καθόμαστε.

Η Berging έφτασε στο συμπέρασμα, ότι το να κάθεται με τα πόδια της ανοιχτά έκανε τη θυλακίτιδα του ισχίου της να υποχωρήσει. Πώς έφτασε εδώ; Απλά αλλάζοντας ένα όχημα, το οποίο την ανάγκαζε να έχει τα πόδια της κολλημένα όσο οδηγούσε, με ένα μεγαλύτερο όχημα που τις επέτρεπε να απλωθεί.

Τι λένε άλλοι ειδικοί

Διάφοροι άλλοι ειδικοί φυσιοθεραπευτές πιστεύουν ότι το να κάθεται κάποιος σταυροπόδι, στρεσάρει τα ισχία, κάνει τη σπονδυλική στήλη να παίρνει μία περίεργη στροφή, κονταίνει του εσωτερικούς μηρούς, δυναμώνει τον εξωτερικό και όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκές ανισορροπίες.  και συντομεύει τους εσωτερικούς μηρούς και δυναμώνει τον εξωτερικό μηρό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μυϊκές ανισορροπίες

Η στάση SLAM αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους συνδέσμους  και μειώνει την πίεση σε αυτούς, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να σου προκαλέσει πόνους στη μέση, αν ο κορμός σου δεν είναι δυνατός και σε ορθή θέση.

Σύμφωνα με τη Dr. Karena Wu, φυσιοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του ActiveCare Physical Therapy στη Νέα Υόρκη και στη Βομβάη, η καλύτερη στάση είναι αυτή που έχεις “μία καλή ίσια κορμοστασιά, με τον ποπό σου πίσω στο κάθισμα και τα γόνατα λυγισμένα 90 μοίρας με τα πέλματα να πατούν και τα δύο το έδαφος“.

Το συμπέρασμα

Βγείτε από το σταυροπόδι κυρίες και κύριοι και προσπαθήστε να καθίσετε σε μία θέση που σας νιώθετε ότι σας στηρίζει, σας ανυψώνει και σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.

Και κάτι τελευταίο: Μην κάθεστε και πολύ.