Σε προηγούμενο post σου είχα γράψει για το χόμπι εκείνο, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μας κάνει ευτυχισμένους. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για του είδους της γυμναστικής που κάνει καλό στη ψυχική μας υγεία. Και δεν είναι μόνο ένα. Όμως πριν σας αποκαλύψω ποια είναι, να πούμε το ότι η γυμναστική συνδέεται με τη ψυχολογία μας δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο ολοένα και περισσότερες έρευνες που βγαίνουν στην επιφάνεια “κλειδώνουν” αυτό το fact ολοένα και περισσότερο. Για παράδειγμα πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι 90 λεπτά ιδρωμένα την εβδομάδα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να εμποδίσουν την κατάθλιψη. Και τώρα, ερευνητές βρήκαν ποιες μορφές άσκησης που κάνουν την καρδιά να χτυπά δυνατά, κρατά τη ψυχολογία σου στην κορυφή.

Μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Lancet Psychiatry και μάζεψε data από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ μεταξύ του 2011 και 2015 βρέθηκαν τα 5 είδη γυμναστικής που μόνο σε ανεβάζουν και σε στέλνουν στα ύψη. Τα αποτελέσματα έδειξα πως όλες οι μέθοδοι που μας ξεκουνάνε από τον καναπέ μπορούν να έχουν αποτελέσματα, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού μείωσαν τις ημέρες κακής ψυχικής υγείας κατά 11,8% (νιώθεις χάλια; βάλε μία φασίνα).

Αλλά οι 5 κορυφαίες ασκήσεις για τη ψυχική σου υγεία είναι οι εξής:

Τα ομαδικά σπορ μειώνουν τις άσχημες ψυχολογικά μέρες κατά 22,3%

Η ποδηλασία κατά 21,6%

Η αεροβική άσκηση ή το γυμναστήριο κατά 20,1%

Το τρέξιμο ή το jogging κατά 19%

Τα recreational sport, όπως μπάκετ και ποδόσφαιρο κατά 18,9%

Για να βγουν τα αποτελέσματα αυτά, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες ημέρες τον προηγούμενο μήνα η ψυχική τους κατάσταση δεν ήταν και τόσο καλή, εξαιτίας των αισθημάτων κατάθλιψης, στρες ή συναισθηματικά προβλήματα. Το επόμενο μήνα τους έβαλαν να κάνουν διάφορες μορφές άσκησης και τους ρώτησαν ακριβώς το ίδιο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γυμναστική και τα σπορ είναι απλά ένα συστατικό της φόρμουλας για καλή ψυχική υγεία. Το μεγαλύτερο μέρος – κυρίως σε πιο βαριές καταστάσεις – είναι η βοήθεια και η παρακολούθηση από ειδικό.

 

Κεντρική φωτογραφία: @barbellblondie