Ζούμε σε μία καταπληκτική εποχή που εκεί έξω υπάρχουν δεκάδες είδη γυμναστικής ανάλογα τους στόχους που θέλεις να θέσεις. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως όλα θα σου ταιριάξουν. Ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής είναι καλό εφόσον εξυπηρετεί το πρόσωπο που το κάνει. Αντίστοιχα, ένα καλό πρόγραμμα δεν είναι καλό – για οποιοδήποτε λόγο – αν είναι αναποτελεσματικό για το άτομο που το κάνει. Δηλαδή εγώ μπορεί να σου λέω τι υπέροχη που είναι η yoga και ο άλλος να σου λέει πόσο φανταστικό είναι το cross fit, αλλά το ένα να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα και το άλλο να σε κάνει να θέλεις να το βάλεις στα πόδια και μόνο που το ακούς.

Ας δούμε πώς θα διαλέξεις τη σωστή για σένα γυμναστική:

Να σε κάνει να πλησιάσεις τους στόχους σου

Το πρώτο βήμα για να βρεις τη fitness ρουτίνα σου είναι να ξεκαθαρίσεις ποιοι είναι οι στόχοι σου. Τα διαφορετικά προγράμματα φέρουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα που θα διαλέξεις πρέπει να “ευθυγραμμίζεται” με αυτό που θέλεις να καταφέρεις.

Οπότε τι θέλεις να πετύχεις;

Όταν σκέφτεσαι κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, πρέπει πάντα να θέτεις στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση και να είσαι σίγουρη ότι το workout σου κολλάει με αυτό που θέλεις να αποκομίσεις από αυτό.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, συνέχισε να ψάχνεις. Μην αφήσεις τις επιλογές και τα κολλήματα άλλων να σε επηρεάσουν. Αν θέλεις να αποκτήσεις βάρος και όγκο, τότε θέλεις ένα πρόγραμμα bodybuilding.

Να ανταποκρίνεται στο επίπεδο σου

Αφού έχεις τη μορφή άσκησης που θέλεις να κάνεις και ανταποκρίνεται στους στόχους σου, τότε θα πρέπει να διαλέξεις και το κατάλληλο για σένα επίπεδο.

Μην ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου και σνομπάρεις το επίπεδο των αρχάριων για να πας στους προχωρημένους. Η ικανότητα είναι κάτι που χτίζεται. Άκου το δάσκαλο, τον προπονητή ή τον γυμναστή σου. Πάρε τη συμβουλή της και μπες σε ένα επίπεδο που είναι ιδανικό για σένα.

Είναι πολύ συνηθισμένο να πιστεύουμε ότι τα προγράμματα για προχωρημένους είναι τα καλύτερα. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει. Για να φτάσεις κάποιος στο σημείο 10 θα πρέπει να έχει περάσει πρώτα απ’ όλα τα προηγούμενα, γιατί διαφορετικά δεν θα κάνει σωστά τις ασκήσεις με αποτέλεσμα να καταφέρνει μία τρύπα στο νερό ή να τραυματίζεται.

Να κολλάει με το lifestyle σου

Αφού λοιπόν έχεις βρει τον τύπο workout και μετά έχεις βρει και το επίπεδό σου, πάμε τώρα να απαντήσουμε σε μερικές απλές ερωτήσεις:

Πόση ώρα μπορείς να αφιερώσεις σε κάθε σου προπόνηση; 

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορείς να πηγαίνεις για προπόνηση; 

Έχεις τον εξοπλισμό που χρειάζεται; 

Μπορείς να ολοκληρώνεις τον κύκλο κάθε workout και μετά να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου για να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου; 

Να είσαι ειλικρινής με το πρόγραμμά σου. Είναι μία δέσμευση. Αν ταξιδεύεις συχνά σκέψου, αν μπορείς εύκολα να κάνεις και αλλού αυτό που έχεις διαλέξει, ώστε να μη βγαίνεις από το πρόγραμμά σου.

Το διασκεδάζεις;

Αν δεν βρεις κάτι που να το διασκεδάζεις και να το απολαμβάνεις, τότε συνέχεια θα το κάνεις με το ζόρι. Επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές, είμαστε απλοί άνθρωποι, θέλουμε να βλέπουμε τη γυμναστική σαν κάτι που μας ευχαριστεί. Βρες μία ρουτίνα που σε διασκεδάζει και σε επιβραβεύει. Η γυμναστική δεν πρέπει να είναι το μίζερο κομμάτι της ζωής σου. Να το χαίρεσαι.

Καλή αρχή!