Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω είναι “τι να κάνω για να μπορέσω να είμαι vegan και να μην έχω πρόβλημα με την υγεία μου”. Η απάντηση συνήθως που δίνω είναι να φροντίζεις να τρως σωστά, κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς τροφών (δεν είναι καθόλου κακό να συμβουλευτείς έναν ειδικό διατροφολόγο) και να κάνεις εξετάσεις αίματος, ώστε να ξέρεις πώς τα πάει ο οργανισμός σου.

Βασικά οι λόγοι για να κάνεις εξετάσεις αίματος πριν τη μετάβασή σου στον βιγκανισμό είναι οι εξής απλοί:

1. Μαθαίνεις αν έχεις κάπου ανεπάρκεια, όποτε και θα πρέπει να επικεντρωθείς εκεί που την έχεις, σχεδιάζοντας την plant-based διατροφή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να τη μειώσεις (αν όχι να την εξαλείψεις τελείως). Δηλαδή, αν για παράδειγμα έχεις χαμηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, τότε πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε αυτό, όπως φύκια θαλάσσης, ιωδιούχο αλάτι, γάλα σόγιας.

2. Τσεκάρεις το προφίλ των λιπιδίων του αίματός σου (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια), τα οποία και βελτιώνονται σημαντικά για την πλειοψηφία των ανθρώπων που μπαίνουν σε μία low-fat χορτοφαγική διατροφή.  Με το να ξέρεις που βρίσκονται τα λιπίδιά σου προλαμβάνεις την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

3. Βλέπεις την πρόοδο που έχεις κάνει, κάνοντας πάλι εξετάσεις σε 6 μήνες και μετά από ένα χρόνο.

Για ποια πράγματα να κάνεις εξετάσεις

Κλασσική ολοκληρωμένη εξέταση αίματος, η οποία θα μας δώσει μία καλή εικόνα των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων και κυρίως θα μας δείξει αν έχουμε κάποιο σημάδι αναιμίας ή φλεγμονής.

Εξέταση για τη βιταμίνη D – όσο και αν δεν το πιστεύεις το 50% του ελληνικού πληθυσμού από έλλειψη βιταμίνης D (στοιχείο που δόθηκε κατά τη διάρκεια της Μεσογειακής Συνάντησης Ειδικών, με θέμα τη βιταμίνη D, την οποία διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Α΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το 2017). Αν έχεις και εσύ έλλειψη ίσως χρειαστεί να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Εξέταση για σίδηρο. Για μία ολοκληρωμένη εικόνα ζήτα από το γιατρό να κάνει φερριτίνη ορού – χρησιμοποιείται ως διαγνωστική εξέταση για αναιμία σε έλλειψη σιδήρου.

Εξέταση για B12. Σιγά μην έλειπε αυτή η εξέταση, βεβαίως βεβαίως.

Εξέταση για τα λιπίδια: Με απλά λόγια πρέπει να κάνεις τη συνολική χοληστερόλη, την αναλογία χοληστερόλης, HDL, LDL, τριγλυκερίδια

Δείκτης Ω-3. Η μέτρησή του αποτυπώνει τα επίπεδα EPA και DHA (λιπαρά οξέα εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία) στις μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση αν δεν τρως plant-based τροφές πλούσιες σε Ω-3.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις εξετάσεις αίματος

Αυτό εξαρτάται από εσένα. Συνήθως καλό είναι να γίνεται μία εξέταση πριν τη μετάβαση σε μία plant-based διατροφή, ώστε να δεις από πού ξεκινάς, και μετά μία στους 6 μήνες και μετά στους 12 και μετά μία φορά το χρόνο. Μετά από μερικά χρόνια και αν όλα λειτουργούν ρολόι μπορείς να κάνεις κάθε 24 μήνες.