Μέχρι τώρα αυτό που ξέραμε, γιατί εύκολα μπορούσαμε να το αντιληφθούμε, είναι πως όταν βιώνουμε περιόδους στρες νιώθουμε ένα βάρος στο σβέρκο, σαν κάτι να μας έχει χτυπήσει ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Δύσκολα αντιλαμβανόμαστε – κυρίως εμείς οι γυναίκες – πως όλη η ένταση συσσωρεύεται στα ισχία μας. Και μάλιστα βρίσκει εκεί μία γλυκιά φωλιά και κάθεται για όσο χρόνο θέλει και μέσα σε αυτό το χρόνο έρχονται και άλλες εντάσεις να της κάνουν παρέα. Οποιοδήποτε συναισθηματικό, δηλαδή, φορτίο κουβαλάς να ξέρεις πως το κουβαλάς σε εκείνη ακριβώς την περιοχή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σκέψου λίγο τι κάνεις όταν νιώθεις απειλή, κάτι να έρχεται καταπάνω σου ξαφνικά (ακόμα και μία δυσάρεστη είδηση). Η αντίδρασή μας σε κάτι τέτοιο είναι να φέρουμε τα γόνατά μας στο στήθος και να κάνουμε μία εμβρυϊκή στάση με σκοπό να προστατευτούμε. Αν ακούσουμε κάτι κακό, που μας κάνει να βάλουμε τα κλάματα, αυτό που κάνουμε είναι να έρθουμε πάλι σε εμβρυϊκή στάση για να κλάψουμε και να νιώσουμε ασφαλείς. Αυτή η κίνηση – το φέρνω τα γόνατα κοντά μου – ξεκινά από τους γοφούς. Οι μύες σφίγγονται δυνατά, αλλά ποτέ δεν απελευθερώνονται πλήρως. Αυτή η παρατεταμένη εργασία των γοφών όχι μόνο παγιδεύει τη μυϊκή ένταση, αλλά και τη συναισθηματική. Είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα, όπως όταν σφίγγουμε από θυμό τη γροθιά μας ή σφίγγουμε το σαγόνι μας όταν είμαστε στρεσαρισμένοι. Είτε πρόκειται για ένα τραυματικό γεγονός, είτε για πολλά μικρά γεγονότα, τα συναισθήματα του φόβου, του άγχους και της θλίψης αποθηκεύονται στα ισχία μέχρι να τα φέρουμε στην επιφάνεια και να επιτρέψουμε την απελευθέρωση τους. Όσο περισσότερο καταπιέζουμε το συναίσθημα, τόσο πιο σφιχτά ισχία έχουμε.

Είσαι έτοιμη να απελευθερώσεις όλα αυτά που σε βαραίνουν; Το σώμα και το μυαλό είναι συνδεδεμένα, όποτε να θυμάσαι να κάνει ένα βήμα τη φορά. Να αποδέχεσαι ό,τι νιώθεις, να βιώνεις αυτό που γίνεται και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να απελευθερωθεί.

Με τις παρακάτω στάσεις θα νιώσεις να ανοίγεις. Απλά μία μικρή συμβουλή: μη βιάζεσαι. Να είσαι υπομονετική και να αναπνέεις βαθιά.

3 απλές καθημερινές στάσεις για να ανοίξουν τα ισχία σου

Low Lunge

Στάση του Περιστεριού

Στροφή Κορμού