Σκέφτεσαι να γίνεις vegan, αλλά ανησυχείς πως θα τρως τα λεφτά σου στα kale, τα smoothies και τις σπιρουλίνες; Η αλήθεια είναι πως μία plant-based διατροφή μπορεί να είναι αρκετά ακριβή, αλλά επειδή μένεις στην Ελλάδα και όχι στην Αγγλία, ας πούμε, έχεις ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: πρόσβαση σε άπειρα φρέσκα καλούδια. Ωστόσο, θα σου πω και μερικά ακόμα κόλπα για να είναι πάντα η vegan μαγειρική σου budget-friendly και να μην κλαίει το πορτοφόλι σου.

Να είσαι επιλεκτικός με τα vegan υποκατάστατα

Υπάρχουν κάποια καταπληκτικά vegan φυτικά τυριά στην αγορά, όπως επίσης και υποκατάστατα κρέατος, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι ελαφρώς ακριβά. Μπορεί πραγματικά να σου ανοίγουν την όρεξη και να θέλεις να δοκιμάσεις διάφορες συνταγές που έχεις δει με αυτά, αλλά πρέπει να σκεφτείς αν πραγματικά τα χρειάζεσαι. Ή τουλάχιστον αν πραγματικά χρειάζεσαι τόσα.

Οι συνταγές σου να είναι απλές

Η ελληνική κουζίνα είναι κατά κύριο λόγο χορτοφαγική έως και vegan. Υπάρχουν άπειρες συνταγές (λαδερά, όσπρια, πίτες) που και δεν έχουν τίποτα ζωικό και τα υλικά τους είναι οικονομικά. Άσε τα περίπλοκα πράγματα για πιο ιδιαίτερες στιγμές.

Να πηγαίνεις στη λαϊκή αγορά

Ζούμε στην Ελλάδα, στην ομορφότερη χώρα του κόσμου για έναν χορτοφάγο και vegan και αυτό γιατί υπάρχουν άπειρες λαϊκές αγορές με φρέσκες πρώτες ύλες, με εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Και αν φοβάσαι ότι θα σου χαλάσουν – γιατί είσαι ένα άτομο – δες πώς μπορείς να καταψύξεις τα λαχανικά.

Να χρησιμοποιείς μπαχάρια

Ακόμα και το πιο απλό πιάτο, γίνεται σούπερ γευστικό αν του προσθέσεις μπαχάρια.  Μία βόλτα στα μαγαζάκια που πουλάνε μπαχάρια θα σε βάλει μέσα σε ένα κόσμο από μεθυστικά αρώματα και σίγουρα αυτό το ταξίδι δεν θα κοστίσει.

Να βρίσκεις πιο φθηνές εναλλακτικές

Αντί για κινόα, για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιείς καστανό ρύζι. Ή αντί για αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου μπορείς να βάζεις χουρμάδες στα smoothies σου. Επίσης, να προτιμάς ντόπια προϊόντα και εποχής προϊόντα και όχι εισαγόμενα.

Πήγαινε για ψώνια με γεμάτο στομάχι

Μία παλιά και καλή συμβουλή που ταιριάζει σε όλους μας. Αν πας χορτάτος στο σούπερ μάρκετ και στο μπακάλικο, σίγουρα θα φύγεις με πιο βαρύ πορτοφόλι και όχι με πορτοφόλι πούπουλο.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @tessbegg