Θα σου πω δύο λέξεις: μεγεθυντικός καθρέφτης. Ποιος δεν έχει βρεθεί μπροστά από έναν και δεν έχει αρχίσει να κοιτάει την επιφάνεια του προσώπου του χιλιοστό προς χιλιοστό και να μη θέλει να αρχίζει να ζουμπάει τα μαύρα στίγματα που βλέπει; Θα σου πω εγώ. Σχεδόν κανένας μας δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Και εγώ μετά από κάθε μπάνιο, όπου οι πόροι του δέρματός μου έχουν ανοίξει, αρχίζω και επιδίδομαι στο “άθλημα” μετά μανίας. Επειδή όμως όλο αυτό μοιάζει με μία αυτοτιμωρία υπάρχουν κάποια συστατικά σε skincare προϊόντα που κάνουν αυτή τη δουλειά χωρίς πόνο (και χωρίς μετά να έχεις καταλήξει να είσαι κόκκινη σαν αυγουστιάτικη ντομάτα).

Άργιλος

Ενδεικτικό προϊόν: Jowae Purifying Clay Mask

Λειτουργεί σαν μαγνήτης και αυτό που θέλει είναι όλη αυτή τη λιπαρότητα και τη βρωμιά της επιδερμίδας. Οπότε δώσε του αυτό που θέλει. Γι αυτό την επόμενη φορά που θα αγοράσεις μία μάσκα προσώπου, προτίμησε μία που να έχει άργιλο μέσα, γιατί το συστατικό αυτό κλειδώνει όλο το υλικό που θέλεις να ξεφορτωθείς. Ωστόσο, αν έχεις ξηρή επιδερμίδα και φοβάσαι ότι μία μάσκα θα το στεγνώσει ακόμα περισσότερο, τότε προτίμησα σαν εναλλακτική λύση ένα clay cleanser.

Άνθρακας

Ενδεικτικό προϊόν: Origins Clear Improvement

Ο ενεργός άνθρακας είναι ό,τι πρέπει για την αποτελεσματική αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων, την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά και την εξάλειψη της λιπαρότητας. Αφήνει το δέρμα απαλό και λαμπερό, ενώ το αποτοξινώνει και το συσφίγγει. Είναι καταπληκτική μία μάσκα με ενεργό άνθρακα, αφού στην κυριολεξία λειτουργεί σαν σκούπα.

Νιασιναμίδη

Ενδεικτικό προϊόν: The Ordinary Niacinamide

Η νιασιναμίδη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Β, και είναι ένα σχετικά νέο συστατικό. Ακόμα δεν είναι πολύ γνωστές όλες της οι δυνατότητές. Αυτό που ξέρουμε προς το παρόν είναι πως είναι αντιφλεγμονώδης, πράγμα που σημαίνει ότι κάνει και τα σπυράκια να φαίνονται μικρότερα. Μια μελέτη του 2006 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νιασιναμίδη βοηθά το δέρμα να παράγει λιγότερη λιπαρότητα και αυτό σημαίνει πως οι πόροι σου θα φαίνονται μικρότεροι – δεν θα είσαι δηλαδή φραουλένια.

Σαλικυλικό οξύ

Ενδεικτικό προϊόν: Glossier Solution

Το οξύ αυτό είναι ένα συνηθισμένο συστατικό των προϊόντων ακμής και έχει αυτή την καταπληκτική ιδιότητα να εισχωρεί κατευθείαν μέσα στους πόρους της επιδερμίδας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι λιποδιαλυτό και όχι υδατοδιαλυτό. Έτσι μπορεί να διαπερνά πιο εύκολα τους λιπαρούς πόρους της επιδερμίδας και να φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος , να απολεπίζει σωστά με αποτέλεσμα, να απελευθερώνεται το σμήγμα εκ των έσω και να μειώνονται έτσι τα μαύρα στίγματα. Καθαρίζει, δηλαδή, τα πάντα. Εάν το δέρμα σου είναι αρκετά ευαίσθητο, υπάρχει επίσης καπρυλοϋλο σαλικυλικό οξύ, το οποίο είναι είναι ιδανικό για επιδερμίδες που δεν αντέχουν τα πολλά πολλά.

Θείο

Ενδεικτικό προϊόν: Anfo Derm Zolfo

Ιδανικό συστατικό το ενεργό θειάφι αν έχεις υπερβολική σμηγματόρροια, λιπαρή επιδερμίδα και ακνεϊκό δέρμα. Απελευθερώνει τους πόρους της επιδερμίδας από την περίσσεια σμήγματος χωρίς να ξηραίνει.