Έχουμε μιλήσει άπειρες φορές για τη mindful αναπνοή και έχουμε μιλήσει μέχρι και για το minful eating, αλλά και για την mindful σχέση. Αλλά για την mindul ανακαίνιση δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Ε λοιπόν, ήρθε η ώρα μιας και μετά από τις καλοκαιρινές μας διακοπές που το μυαλό γέμισε οξυγόνο και ιδέες θέλουμε να αλλάξουμε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας πάντα από τον δικό μας. Και ο δικό μας κόσμος δεν είναι άλλος από το σπίτι μας. Εκεί γεμίζουμε καθημερινά τις μπαταρίες, εκεί νιώθουμε ασφάλεια, εκεί χαλαρώνουμε. Τι θα πει όμως minful ανακαίνιση;

Την απάντηση τη δίνει η Anjie Cho, η οποία είναι αρχιτέκτονας και σύμβουλος feng shui, ενώ διατηρεί παράλληλα και το δικό της blog, το Holistic Spaces. H Cho λοιπόν εξηγεί πως “ένας από τους τρόπους που ο δάσκαλός μου περιγράφει το mindfulness είναι η εστίαση της προσοχής σε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής σου, είτε είναι το να φτιάχνεις και να πίνεις μια κούπα τσάι, είτε είναι το περιβάλλον που μένεις. Η mindful ανακαίνιση είναι επίσης σαν αυτό”. Έχει να κάνει με το να ρίχνεις τους ρυθμούς και να δίνεις βάση στο πώς μας κάνει να αισθανόμαστε το περιβάλλον γύρω μας και χρησιμοποιώντας αυτό που αισθανόμαστε, να λαμβάνουμε αποφάσεις για το πώς θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας περιβάλλον. Κάνουμε τις επιλογές μας. Επιλογές που έχουν μία καλή επιρροή στον κόσμο μας.

Σε μία mindful ανακαίνιση υπάρχουν μερικοί κανόνες για να ακολουθήσεις.

Θα τις λέγαμε οδηγίες και όχι κανόνες

Ο πρώτος κανόνας μίας mindful ανακαίνισης είναι να απαλλαχθεί από το φορτίο των κανόνων. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μπορεί να υπάρχουν γενικές οδηγίες για την τοποθέτηση των πραγμάτων, τα χρώματα, τα υλικά, αλλά μέρος της minful ανακαίνισης είναι να σέβεσαι τη μοναδικότητα τόσο τη δική σου, όσο και του χώρου σου.

Το εσωτερικό περιβάλλον σου και το εξωτερικό περιβάλλον σου είναι αλληλοεξαρτώμενα

Πολύ απλά, ο χώρος που μένουμε επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε. Το πώς ένα σπίτι είναι σχεδιασμένο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ηρεμία, ενεργοποίηση, νευρικότητα ή ακόμα και φόβο. Πολύ απλά στοιχεία, όπως το φως ή η αταξία, έχουν μεγάλη επιρροή πάνω μας. Γι αυτό δώσε βάση σε αυτά.

Δεν υπάρχει η τελειότητα

Προσπάθησε να μην αναλωθείς σε πράγματα όπως το να φτιάξεις τον πάγκο της κουζίνας δύο ή τρία εκατοστά πιο μεγάλο. Σε κάτι τέτοια θέματα δεν υπάρχει το σωστό και το λάθος. Η αίσθηση της τελειότητας είναι απλά μία πλάνη.

Να προσέχεις τον εαυτό σου

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να σε προσέχεις. Όταν ανακαινίζεις το σπίτι σου είναι σα ξαφνικά να μην ανήκεις πουθενά. Γι αυτό όταν μπει στη διαδικασία της ανακαίνισης φρόντισε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν και επίσης εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους.

Να είσαι ευγνώμων

Το σπίτι σου είναι ζωντανός οργανισμός. Τα πάντα γύρω σου έχουν ενέργεια. Το κρεβάτι σου έχει ενέργεια. Ευχαρίστησε το “καταφύγιό” σου για όλα αυτά που σου παρέχει. Την προστασία και την χαλάρωση. Αν καλλιεργήσει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, μπορεί η όλη σου προσέγγιση της ανακαίνισης να γίνει με ευγένεια και mindfulness. Και να θυμάσαι πως το να νιώθεις έτσι – ευγνωμοσύνη – για το σπίτι σου, αυτό είναι κάτι που εκείνο θα σου το ανταποδώσει.

Να είσαι ειλικρινής με το budget σου

Η αλήθεια είναι πως ότι πληρώνεις παίρνεις. Όμως πια είναι η δική σου πραγματικότητα; Ποια είναι τα χρήματα που διαθέτεις; Όταν είσαι ειλικρινής με το budget σου, μπορείς να καταλάβεις πού σε παίρνει να ξοδέψεις λίγα παραπάνω χρήματα και να πληρώσεις για πράγματα που έχουν φτιαχτεί με έναν ηθικό τρόπο και που πίσω τους κρύβουν μεράκι και μοναδικότητα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα να θυμάσαι πως οι κοινωνικοπολιτές αλλαγές μπορούν να συμβούν μέσα από τον τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας.

Άκου την πρόθεσή σου

Είναι πολύ εύκολο να χαθείς μέσα στο απεριόριστο scroll down του Instagram και μέσα στο Pinterest και να πάρεις 10 διαφορετικές απόψεις. Μέρος της mindful ανακαίνισης είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω από όλα αυτά και να ακούσεις την αληθινή, εσωτερική σου φωνή. Χαλάρωσε και βρες την ομορφιά στο τώρα. Δεν χρειάζεται να βιαστείς. Θυμήσου πως με την κάθε αλλαγή που θα κάνεις μέσα στο σπίτι σου, θα συνυπάρξεις για αρκετό καιρό. Οπότε φρόντισε να ακούσεις αυτό που πραγματικά θέλεις και σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενη.