Μία skincare ρουτίνα αυτό που πρέπει να έχει – ανεξαρτήτως του τύπου επιδερμίδας – είναι ένα καθαριστικό, ένα προϊόν απολέπισης, μία ενυδατική και αντηλιακή προστασία. Όλα τα υπόλοιπα, όπως serums, μάσκες, λάδια, essences είναι…σαντιγί. Αυτό που θέλω να πω είναι να μην τρελαίνεσαι. Αν κάνεις όλα τα βασικά πράγματα και έχεις όρεξη να ασχοληθείς περισσότερο, ok μπορείς να τα προσθέσεις στη ρουτίνα σου, και όντως θα δεις διαφορά και μάλιστα μεγάλη – αλλά το να βάζεις serums, μάσκες κτλ χωρίς να ακολουθείς τα βασικά βήματα, κάνεις μια τρύπα στο νερό.

H ρετινόλη είναι ένα από τα συστατικά εκείνα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως έχουν τη δύναμη να αποτρέπουν την ακμή και να ελαχιστοποιούν τα σημάδια γήρανσης, όπως σκούρες κηλίδες και λεπτές γραμμές.

Υπάρχουν διάφορα είδη ρετινόλης, τα οποία είναι όλα μία μικρή παραλλαγή των μορίων που υπάρχουν στην οικογένεια της βιταμίνης Α, αλλά ωστόσο κάνουν όλα το ίδιο πράγμα και δεσμεύουν τους ίδιους υποδοχείς. Έχουν αυτό το εφέ του να βοηθούν τα κύτταρα της επιδερμίδας να ωριμάζουν φυσιολογικά και με πιο υγιή τρόπο,ενώ ενεργοποιούν παράλληλα και την παραγωγή κολλαγόνου. Δεν λεπταίνουν την επιδερμίδα – στην ουσία κάνουν τη στρώση του κολλαγόνου πιο παχιά – αλλά την κάνουν πιο απαλή, πράγμα που σημαίνει ότι φαίνονται λιγότερες ρυτίδες.

Η ρετινόλη είναι πραγματικά φανταστικό συστατικό, που είναι ιδανικό να υπάρχει στο serum που χρησιμοποιείς και στην κρέμα ματιών σου.

Πώς να την χρησιμοποιείς

Μιας και η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας, είναι απαραίτητο να φοράς αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30. Οι περισσότεροι επίσης δερματολόγοι συνιστούν να φοράς το προϊόν με ρετινόλη το βράδυ, αντί για το πρωί. Σημαντικό είναι και το να ξέρεις πως όταν αρχίζεις και χρησιμοποιείς ρετινόλη στην περιποίησή σου, πρέπει να το πηγαίνεις με το μαλακό με άλλα συστατικά που ενεργοποιούν την ευαισθησία της επιδερμίδας (όπως προϊόντα απολέπισης και βιταμίνη C) μέχρι το δέρμα σου να συνηθίσει τη ρετινόλη.

Είναι η ρετινόλη vegan;

Υπάρχει μία κατανοητή παρανόηση πως όλα τα συστατικά ρετινόλης είναι ζωικά. Η αλήθεια είναι πως πολλά από αυτά είναι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και ευαισθητοποιημένες εταιρίες και η επιστήμη της ομορφιάς έχεις εξελιχθεί που πλέον μπορείς να βρεις vegan προϊόντα με ρετινόλη και vegan προϊόντα με βιταμίνη Α με ρετινόλη που έχει δημιουργηθεί στα εργαστήρια και plant-based βιταμίνη Α.

 

Φωτογραφία: @caleyalyssa