Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με τη χαριτωμένη ψευδαίσθηση πως το γάλα το οποίο πίναμε ως παιδιά (και μερικοί συνεχίζουν να πίνουν ακόμα και ως μεγάλοι) προέρχεται από χαρούμενες αγελάδες που βοσκούν σε καταπράσινα λιβάδια, ελεύθερες, μαζί με τα μωρά τους. Κανένας δεν μας είχε πει (και εδώ που τα λέμε ούτε και τώρα το κάνει) και κυρίως οι βιομηχανίες του γάλακτος, πώς πραγματικά γίνεται το γάλα. Ίσως γιατί αν μας το έλεγαν να είχαμε και εμείς την αντίδραση αυτή της μικρής πιτσιρίκας στο εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασε η PETA Γαλλίας.

Στο βίντεο πρωταγωνιστή ένα μικρό κοριτσάκι που ρωτάει τον πατέρα της πώς παράγεται το γάλα – και η απάντησή που τις δίνει είναι πέρα για πέρα αληθινή:


“Λοιπόν προέρχεται από μία αγελάδα, που βιάστηκε, ώστε να γεννήσει ένα μοσχαράκι, και να μπορέσει να παράξει γάλα ή για την ακρίβεια μαστικές εκκρίσεις βοοειδών.

Αλλά γλυκό, να είσαι σίγουρη πως αυτό το γάλα δεν είναι για το μοσχαράκι. Όχι, είναι για εμάς. Ε, δηλαδή, ναι στην πραγματικότητα είναι γι αυτό, αλλά αποφασίσαμε πως θα είναι για εμάς. Οπότε το μοσχαράκι πηγαίνει στο σφαγείο! Και έτσι η γιαγιά φτιάχνει το ψητό της.

Αλλά η αγελάδα αγαπάει το μοσχαράκι της και συνεχίζει να το ψάχνει παντού, κλαίγοντας και ρωτώντας “πού είναι; δεν είναι εδώ; πήγε να συναντήσει κάποιον; Όχι, είναι νεκρό”.

Λοιπόν, μετά από αυτό εσύ είσαι έτοιμος να πεις την αλήθεια σε ένα παιδί που σε ρωτάει πώς φτιάχνεται το γάλα;