Θυμάμαι πως όταν έκανα το πρώτο μου εκπαιδευτικό στη yoga πριν από έξι χρόνια, μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όταν έμαθα ότι υπάρχει στάση απελευθέρωσης αερίων. Και με αφορμή αυτό – αλλά και το ότι υπάρχουν στάσεις που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα –  κατάλαβα ότι τελικά όντως στόχος της yoga ήταν να νιώσεις απελευθερωμένος όχι μόνο εγκεφαλικά, αλλά και σωματικά. Για του λόγου του αληθές, κάθε φορά που απελευθερώνουμε αέρια, “χαρίζουμε στο σύμπαν” 59% άζωτο, 21% υδρογόνο, 9% διοξείδιο του άνθρακα, 7% μεθάνιο και 4% οξυγόνο. Μαγικό; Ίσως τώρα μπορείς να καταλάβεις ότι τα στικάκια σε μία αίθουσα yoga δεν ανάβονται μεταξύ των μαθημάτων μονάχα για να καθαρίσει η ενέργεια του χώρου, αλλά και για να αρωματιστεί ο χώρος.  Γιατί όμως στη yoga ανοίγει αυτή η πύλη και απελευθερώνουμε αέρια;

Ο λόγος είναι επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα. Κάνεις στροφές κορμού, διπλώνεις στα δύο…Τι άλλο θέλεις; Πιέζονται όλα τα εσωτερικά όργανα οπότε ο αέρας που υπάρχει εκεί μέσα κάπως πρέπει να βγει. Εγώ ως δασκάλα, το καταλαβαίνω αυτό. Το ακούω, το μυρίζω και απλά το αφήνω να φύγει, προσποιούμενη ότι δεν έγινε ποτέ – μην αισθανθεί και άσχημα ο μαθητής.

Ωστόσο, αν και επιστημονικά δεν έχει δοθεί μία σαφέστατη εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό, παρόλα αυτά είναι σαν ένα κοινό μυστικό μεταξύ των yogis. Και σε πολλούς κάνει πάρα πολύ καλό: ερευνητές διαπίστωσαν πως μία ομάδα ανθρώπων, που έπασχε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένιωσε που ανακουφίστηκαν όλα τα συμπτώματα που είχαν, μετά από ένα μάθημα yoga. 

Οι στροφές κορμού για παράδειγμα, είναι γνωστό πως λειτουργούν ως αποτοξίνωση για το σώμα, βοηθούν στα να καθαρίσουν τα έντερα και να μετακινηθούν ή απομακρυνθούν διάφορα πράγματα. Και βέβαια υπάρχει ακόμα κάτι που πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι: τα κολπικά αέρια. Ω ναι συμβαίνουν και αυτά! Όταν είσαι σε μία στάση που ενεργοποιείς και σφίγγεις τους μύες του αιδοίο, όπως για παράδειγμα όταν κάνεις ασκήσεις kegel, o αέρας κάπου πρέπει να πάει, οπότε και δημιουργείται αυτός ο ήχος. Είναι τελείως φυσιολογικό.

Όπως και να ‘χει, αν εκεί που κάνεις την πρακτική σου, σου τύχει, μην αισθανθείς άσχημα. Απλά συνέχισε. Αν τώρα το νιώθεις να έρχεται και αισθάνεσαι πως μπορείς να το προλάβεις, τότε απλά βγες για λίγο από την αίθουσα.

Και καλή τύχη.