Είτε ευθύνεται η ζέστη, είτε οι διακοπές και ο ρυθμός τους, το θέμα είναι πως συνήθως μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ο ύπνος μας δεν είναι και στα καλύτερά του. Δεν χρειάζεται να ξυπνάμε πρωί, δεν χρειάζεται να κοιμόμαστε νωρίς, γενικά δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα και φυσικά σε όλο αυτό έρχεται και το κερασάκι που λέγεται “ζέστη”.

Ωστόσο παιδιά μη ξεχνιόμαστε και το προσπερνάμε έτσι: το θέμα ύπνος, η ποιότητά του και η διάρκειά του είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία μας. Έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι με φτωχό ύπνο είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παραπανίσια κιλά, να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες ή ακόμα και να συναντήσουν πιο γρήγορα του Απόστολο Πέτρο.

Όμως το καλό είναι πως μπορείς να μπεις σε μία ωραιότατη ρουτίνα και όλα αυτά που σαμποτάρουν τον ύπνο σου το καλοκαίρι να τα καταπολεμήσεις.

Ξύπνα με φως

Καλοκαίρι σημαίνει πως ο ήλιος σηκώνεται πιο νωρίς και η μέρα κρατά περισσότερο. Και αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ ωφέλιμο κυρίως για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές του κιρκαδικού ρυθμού ή “νυχτοπούλια”, που έχουν πρόβλημα με τον να πέσουν για ύπνο το βράδυ. Σύμφωνα με τον Omar Burschtin, MD και καθηγητή του Icahn School of Medicine στο Mount Sinai “αυτοί οι άνθρωποι ίσως τους είναι πιο εύκολο να διορθώσουν τυχόν δυσκολίες στον ύπνο το καλοκαίρι, γιατί εκτίθενται στο φως μόλις ξυπνήσουν”. Το φως σε ξυπνάει και σε ενεργοποιεί κατά τα τη διάρκεια της ημέρας, ενώ επίσης σε προετοιμάζει για έναν καλό ύπνο.

Γι αυτό εκμεταλλεύσου τον ήλιο και μάζεψε όσο περισσότερο μπορείς. Πήγαινε το σκύλο σου μία πρωινή βόλτα, κάνε ένα γρήγορο workout πριν το πρωινό, έξω, ή πιες τον καφέ σου σε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Χαμήλωσε τα φώτα

Το πρωί θέλουμε φως, το βράδυ όμως, προκειμένου το εσωτερικό μας ρολόι να δουλεύει άψογα, πρέπει να οποιοδήποτε ίχνος του να το κάνουμε πέρα μακριά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου μία με δύο ώρες πριν τον ύπνο έχουμε κλείσει laptops, tablets, κινητά, τηλεόραση ή αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αφήνουμε όλες τις συσκευές σε κάποιο άλλο δωμάτιο.

Να είσαι τυπική με τον ύπνο

Το ξέρω πως τώρα στις διακοπές τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και το πρόγραμμα πιο λάσκα. Νιώθεις ότι γίνονται πραγματάκια τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα και δεν θέλεις να πας για ύπνο. Ωστόσο, αν το να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά και να κοιμάσαι όποτε μπορείς γίνει συνήθεια, τότε όλος ο κόπος που έκανες το χειμώνα για να κοιμάσαι σωστά, θα πάει χαμένος. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά σου, σε περίπτωση που έχεις. Γι αυτό μία εβδομάδα πριν επιστρέψεις στη δουλειά καλό είναι σιγά σιγά να μπαίνεις στο παλιό σου πρόγραμμα, ώστε να γίνει η προσαρμογή σου στην όλη ρουτίνα πιο εύκολη.

Να κοιμάσαι πάνω σε σεντόνια που αναπνέουν

Προτίμησε υφάσματα που είναι φυσικά (όπως βαμβάκι και μπαμπού) και που αναπνέουν και άσε τα φθηνά συνθετικά σεντόνια και σκεπάσματα. Έτσι δεν θα ζεσταίνεσαι ενώ κοιμάσαι και κατά συνέπεια δεν θα ταράζεις τον ύπνο σου.

Κάνε κάμπινγκ

Δύο έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Colorado έδειξαν πως μερικά βράδια στη φύση, χωρίς πρόσβαση σε κινητά ή άλλη πηγή τεχνητού φωτός, μπορούν να βοηθήσουν στο να κάνει reset το σωματικό ρολόι και να έχεις έναν πιο ποιοτικό ύπνο.

Σε έρευνα του 2013, μία εβδομάδα καλοκαιρινού κάμπινγκ έκανε τους συμμετέχοντες να κοιμούνται νωρίτερα και να ξυπνάνε νωρίτερα – σχεδόν κοντά στην ανατολή. Δειγματοληψία στοματικού επιχρίσματος έδειξε πως τα σώματα τους είχαν αρχίσει να παράγουν και μελατονίνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει την υπνηλία, περίπου δύο ώρες νωρίτερα το βράδυ.

Ενώ έρευνα του 2017 βρήκε πως ακόμα και ένα σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ ήταν αρκετό για να συγχρονίσει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων με το ρολόι της φύση.

Πίνε νερό όλη μέρα – αλλά όχι το βράδυ

Η ενυδάτωση κάνει πάρα πολύ καλό και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη. Αλλά μην κάνεις το λάθος να πιεις όσο νερό δεν ήπιες μέσα στην ημέρα το βράδυ, γιατί τότε θα χρειαστεί να ξυπνήσεις και να πας τουαλέτα δύο με τρεις φορές.

Πίνε νερό όλη τη μέρα, αλλά μία με δύο ώρες πριν πας για ύπνο απόφυγέ το.

Προσπάθησε να είσαι cool

Όχι σε διάθεση, αλλά σε θερμοκρασία. Η ζέστη και η υγρασία μπορούν να σε ταλαιπωρούν, κυρίως αν δεν έχεις air condition στο υπνοδωμάτιο (που καλύτερα να μην έχεις). Γι αυτό βάλε στην κρεβατοκάμαρά σου έναν ανεμιστήρα και φρόντιζε να έχει μισόκλειστα τα παράθυρα, όταν χτυπάει ο ήλιος το συγκεκριμένο δωμάτιο.  Επίσης, αν επιμένεις να έχεις air condition στο δωμάτιο, έχουμε πει ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να κοιμάσαι.