Όταν γνώρισα την Άννα και μου είπε πως έπαψε να τρώει κρέας και ζωικά παράγωγα πριν 30 χρόνια, αυτομάτως η πρώτη ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό να της κάνω ήταν “και πώς την πάλεψες;”. Δεδομένου ότι αν ακόμα και τώρα, στην Ελλάδα, προκαλεί έκπληξη και ίσως λίγες αντιδράσεις το να λες ότι δεν τρως κρέας, φαντάσου πώς σε κοιτούσαν οι άνθρωποι πριν 30 χρόνια. “Σαν εξωγήινη”, μου απάντησε και με κάλυψε. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα ορθά και για να μη πέφτουμε, από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα.

Όσο και αν κάποτε η εξάλειψη της κρεοφαγίας ακουγόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλέον εξαιτίας των σημείων των καιρών όπου οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν, η τάση για υγιεινή διατροφή ολοένα και αυξάνεται, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν θέμα συζήτησης και οι εναλλακτικές πρωτεϊνες δεν είναι μύθος, το μέλλον, μπορούμε να πούμε, πως αναμένεται να είναι vegan.

Και ας μη ξεχνάμε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα: τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από την κατανάλωση κρέατος. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός πως τα ζώα δολοφονούνται προκειμένου να φάμε τη σάρκα τους και τα ζωϊκά προϊόντα όσο χαρούμενες συσκευασίες και να έχουν με χαμογελαστά γουρουνάκια, αγελάδες που βοσκούν ανέμελες και κοτόπουλα μέσα στην υγεία και στο χρώμα, έχουν μέσα τους τον πόνο. Ακόμα πλέον και στην άποψη “αυτή είναι η φύση του ανθρώπου”,  η απάντηση είναι “η φύση του ανθρώπου είναι η εξέλιξη”. Και η συμπόνοια θα συμπληρώσω εγώ.

Οι Vegan Έρχονται!

Ας κοιτάξουμε τους αριθμούς. Η βρετανική vegan κοινότητα παρουσιάζει 360% αύξηση σε όσους δηλώνουν vegan την τελευταία δεκαετία. Μία πρόσφατη έρευνα λέει πως αυτό σε αριθμούς μπορεί να σημαίνει 3,5 εκατομμύρια. Το 6% των αμερικανών καταναλωτών αυτοχαρακτηρίζονται ως vegan και το 40% των Γερμανών ακολουθεί μία διατροφή χαμηλή σε κρέας. Και  η πιο τρανή ίσως απόδειξη ότι οι vegan έρχονται, είναι πως τα δεδομένα τάσεων αναζήτησης της Google για το “vegan” δείχνουν μια πενταπλάσια αύξηση την τελευταία δεκαετία.

Όλη αυτή η vegan και plant-based κουλτούρα θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελείται από ακτιβιστές, ισχυρούς influencers και διασημότητες, και όλοι αυτοί έχουν πρόσβαση στους πολλούς και μπορούν να επηρεάσουν το mainstream κοινό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν υπάρχει γυρισμός από τη στιγμή που μέχρι και το “βασλικό” ζεύγος της showbiz Beyonce και Jay-Z ανακοίνωσαν μία υπηρεσία delivery vegan φαγητού και ένα vegan challenge 22 ημερών. Θέλεις και άλλο; Στα τέλη του 2018, ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, James Cameron, θα βγάλει στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ “The Game Changers”, με πρωταγωνιστές vegan υπεραθλητές, όπου εξιστορούν τη μεταμόρφωσή τους μέσω της διατροφής τους.

Όταν επίσης σκεφτόμαστε το μέλλον του φαγητού, τα μάτια μας δεν μπορούν να μη στραφούν στους millennials και στη γενιά Ζ. Και μπορεί στην Ελλάδα ακόμα η κρεοφαγία να ζει και να βασιλεύει (σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας της εταιρείας Marc σε συνεργασία με το περιοδικό “Meat News”, το 96% το ελληνικών νοικοκυριών καταναλώνει κρέας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά τρώνε κρέας δύο φορές την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν πως τρώνε κρέας τρεις και περισσότερες φορές την εβδομάδα. H Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφέρει ότι η μέση μηνιαία καταναλωθείσα ποσότητα κρέατος σε ένα νοικοκυριό για το 2015 ήταν 10 κιλά), παρόλα αυτά στον υπόλοιπο πλανήτη τα πράγματα αλλάζουν και εμείς δεν μπορούμε παρά να ακολουθήσουμε. Στη Νέα Ζηλανδία το 13% του ηλικιακού κοινού 14-34 περιγράφει τον εαυτό του ως χορτοφάγο και στις ΗΠΑ έρευνα έδειξε πως οι φοιτητές της γενιάς Ζ καταναλώνουν περισσότερο plant-based φαγητό σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως η flexitarian διατροφή ήταν ένα από τα top διατροφικά trends του 2017.  Η νέα γενιά ενδιαφέρεται για ένα plant-based μέλλον και αυτό είναι κάτι που η αγορά το καταλαβαίνει – για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία το vegan φαγητό αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 48% μεταξύ του 2015 και 2020.

Από όποια πλευρά και να κοιτάξεις το κίνημα του βιγκανισμού, υπάρχει μία φωτεινή επιγραφή που αναβοσβήνει και λέει πως ο βιγκανισμός δεν ήρθε απλά για να μείνει, είναι προορισμένος για να αναπτυχθεί και όπως λέει και ένα τραγούδι “flowers bloom with no regret”.