Σου έχει τύχει να φτιάχνεις να φας βραδινό και να συνειδητοποιήσεις πως είσαι ακόμα με τα ρούχα του γυμναστηρίου, που φόρεσες το πρωί; Το να είσαι πρωινός fitness τύπος είναι καλό – ξεκινάς τη μέρα βάζοντας τη “μηχανή” να καίει – αλλά το να μένεις με τα ρούχα που πήγες για τρέξιμο ή για ashtanga και να κάνεις skip το ντους σίγουρα δεν είναι.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους δημιουργούνται μία πληθώρα προβλημάτων. Είσαι έτοιμη να της μάθεις;

Τα γυμναστήρια είναι εκτροφεία μικροβίων

Μόλις μάθεις τι γίνεται σε ένα γυμναστήριο, θα εύχεσαι το κολάν σου να είναι αντιμικροβιακή επένδυση. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στο γυμναστήριο και να ακουμπούν τα πάντα, τα βάρη και τα όργανα γίνονται εστίες μικροβίων που μπορούν να σε αρρωστήσουν – κάτι σαν τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντί βέβαια να πηγαίνεις με το αντισηπτικό στο χέρι, φρόντισε καλύτερα να πηγαίνεις με μία πετσετούλα και να τη βάζεις όπου κάθεσαι (ναι ναι άπλωσέ την και στο yoga mat). Έτσι τα ρούχα σου δεν θα έρχονται σε επαφή με όπου κάθεσαι. Απλά βάζε κάθε φορά την ίδια πλευρά της πετσέτας κάτω.

Μπορεί να αρρωστήσεις

Κάθε μικρόβιο ή μύκητας που έχει βρει και έχει αγαπήσει τα ρούχα του γυμναστηρίου σου, μπορεί να μείνει εκεί και να αναπτυχθεί αν δεν πλύνεις τα ρούχα σου και το δέρμα σου. Τα μικρόβια ή οι μύκητες του γυμναστηρίου μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα, κρυολογήματα, τη γνωστή λοίμωξη “το πόδι του αθλητή”, και λοιμώξεις από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA).

Τι μπορείς να κάνεις για να μην πάθεις τίποτα; Άλλαξε ρούχα, κάνε μπάνιο και πλύνε τα χέρια σου.

Διάλεξε τα σωστά υφάσματα

Τα υφάσματα που προορίζονται για να παγιδεύσουν και να απομακρύνουν τον ιδρώτα μπορεί μερικές φορές να παγιδεύσουν και βακτήρια,  που προκαλούν δερματικά προβλήματα. Ο ιδρώτα που είναι λιπαρό και βρώμικος κλείνει τους πόσους και μπορούν να προκληθούν θέματα όπως ακμή και θυλακίτιδα. Προτίμησε υφάσματα που αναπνέουν και δεν παγιδεύουν τον ιδρώτα. Επίσης είναι σημαντικό τα ρούχα που φέρνεις στο γυμναστήριο να είναι χαλαρά και όχι στενά.

Μη ξεχνάς ποτέ τη ρουτίνα περιποίησης μετά το μπάνιο

Ντους, ντους, ντους. Θα σε κάνει να ξανανιώσεις και θα καθαριστεί και η επιδερμίδα σου. Αν δεν μπορείς να κάνεις ντους αμέσως μετά τη γυμναστική, τουλάχιστον άλλαξε ρούχα και πλύνε τα χέρια σου μέσα στα επόμενα 30 λεπτά αφού τελειώσεις το workout. Όσο αφορά τις κρέμες, θυμήσου να μη βάζεις λοσιόν μετά το μπάνιο – έχουμε γράψει το γιατί. Αν θέλεις να δείξεις λίγη αγάπη στον εαυτό σου, δοκίμασε αυτό το scrub.