Οι νέοι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα τα οποία έχουν μέσα του ηθική και brands που έχουν μία διαφάνεια. Ολοένα και μεγαλύτερα ονόματα της μόδας και πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων αρχίζουν και γυρνούν την πλάτη τους σε υλικά και μεθόδους κατασκευής που μέσα τους κρύβουν πόνο. Ήδη έχει γίνει γνωστό πως Zara, H&M, Topshop και Gap είπαν “όχι” στο Mohair, ενώ στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η γνωστή σχεδιάστρια Diane Von Furstenberg.

H vegan μόδα παρουσιάζει μία άνθηση και ακόμα και εδώ στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για το ελληνικό brand vegan παπουτσιών Alchimia. Στέκομαι στα υποδήματα και με αυτή την αφορμή θέλω να σου πω για ακόμα ένα υπέροχο brand vegan παπουτσιών, που έπεσε το μάτι μου. Είναι τα Ballūta. Πρόκειται για υποδήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στην Πορτογαλία, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και high-end eco-friendly υλικά.

Πίσω από το brand κρύβεται η Catarina Pedroso, μία γυναίκα, η οποία παρόλο που μεγάλωσε μέσα σε μία οικογένεια ταυρομάχων, από μικρή υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των ζώων. H αγάπη της για τον βιγκανισμό την οδήγησε στο να δημιουργήσει το δικό της vegan brand υποδημάτων. Ακόμα και το όνομα, που διάλεξε, κρύβει μέσα του κάτι πολύ όμορφο: Το Ballūta είναι η αρχαϊκή προέλευση της πορτογαλικής λέξης για το καρύδι – bolota. Bolota είναι ο καρπός της μεγαλοπρεπής φελλοφόρου βελανιδιάς, το οποίο είναι το μοναδικό δέντρο που παράγει συνεχώς ένα φυσικό υλικό –  το φελλό – το οποίο μπορεί να συλλέγεται κάθε 9 χρόνια χωρίς να απειλείται η ίδια η ύπαρξη του δέντρου και έτσι να εξασφαλίζεται η επιβίωση του οικοσυστήματός του.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σε κάποιο φυσικό κατάστημα τα Ballūta, ωστόσο αν ερωτευτείς κάποιο ζευγάρι μπορείς να το παραγγείλεις online.