Και ενώ πλέον ολοένα και περισσότερες έρευνες βγαίνουν που αποδεικνύουν πως το γάλα δεν είναι και τόσο θαυματουργό ρόφημα όσο πιστεύαμε κάποτε πως ήταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο να έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη, που λέει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, στην Αμερική υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ξέρουν όχι απλά τι επιπτώσεις έχει το γάλα στην υγεία, δεν γνωρίζουν καν από πού προέρχεται το σοκολατένιο γάλα που τόσοι πολλοί αγαπούν.
Πριν μόλις ένα χρόνο το Κέντρο Καινοτομίας για την αμερικανική βιομηχανία γάλακτος παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας εθνικής online έρευνας σχετικά με τη σχέση του αμερικανικού κοινού με τη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα το 7% των Αμερικανών νομίζουν πως το σοκολατένιο γάλα βγαίνει από καφέ αγελάδες, ενώ το 48% δηλώνει άγνοια για το πώς φτιάχνεται. Σύμφωνα με τη Washington Post, αυτά τα ποσοστά ισοδυναμούν με 16,4 εκατομμύρια ενήλικες.
Μία ακόμα μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural Education έδειξε πως το 72% των παιδιών που ζουν στην αστική Καλιφόρνια δεν ξέρουν πως το τυρί φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, ενώ μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Michigan έδειξε πως το 48% των Αμερικανών σπανίως ή σχεδόν ποτέ δεν ψάχνουν πληροφορίες για την προέλευση του φαγητού τους. Με λίγα λόγια δεν ξέρουν και άλλα πράγματα από πού προέρχονται εκτός από το σοκολατένιο γάλα.
Όσο αφορά στη χώρα μας, τα πράγματα είναι εμφανώς αισιόδοξα τουλάχιστον όσο αφορά τον ενδιαφέρον μας για το τι τρώμε. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα, υπάρχει έντονη αναζήτηση για τροφές με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες (π.χ. υπερτροφές), υπάρχει ουσιαστική αύξηση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ολικής αλέσεως κ.ά. έναντι λιγότερο υγιεινών εναλλακτικών. Επίσης, ένα ποσοστό 56% των καταναλωτών δηλώνουν ότι προσέχουν τη διατροφή τους ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των καταναλωτών που δηλώνουν ότι ενημερώνονται ενεργητικά για τη διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% ψάχνουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών ενώ το 49% και το 46% αναζητούν πληροφορίες για το λίπος και τα επεξεργασμένα σάκχαρα των τροφών αντίστοιχα.
Μιας και υπάρχουν όπως λές ”ολόενα αυξανόμενες έρευνες κατά του γάλακτος” θα πρέπει αυτές οι έρευνες να μας πούν πως στην Ικαρία που ζούν σχεδόν 100 χρόνια πίνουν κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, και πώς οι Καυκάσιοι πίνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Κεφίρ που έχει γάλα μέσα και ζουν και αυτοι σχεδόν 100 χρόνια. Οι Αγιορείτες Μοναχοί που τρώνε γαλακτοκομικά και πεθαίνουν άνω των 90 ετών; Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι έρευνες; Τι έχουν ερευνήσει ακριβώς; Πόσο αξιοπιστες είναι τελικά; Λέμε ότι θέλουμε μου φαίνεται αγαπητή Νίκη… πρόσφατα πέθανε ένας θείος μου 91 ετών, έτρωγε συχνά κατσίκα βραστή, πρόβατο, τηγανητές πατάτες, γραβιέρα κτλ, ε στα 91 πέθανε από γεράματα. Η μάνα μου που απέφευγε το κρέας, και το είχε ρίξει στα όσπρια και τα χόρτα πέθανε στα 55 από σάκχαρο. Όποτε θέλεις φέρνω τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ γι’αυτά που λέω.. Βασίλης
Δεν συμφωνώ σε όλα με τον Ζούρδο αλλά για δες λίγο αυτήν την έρευνα του Harvard… https://metavolismos.com/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85/
Την απάντηση που ψάχνετε θα τη βρείτε στον ορισμό της λέξης “βιομηχανοποίηση”.
Είμαι κατά της βιομηχανοποίησης αλλά για κάθε τι χρειάζονται αποδείξεις, όχι απλά να λέμε μία λέξη. Προσωπικά έχω διαβάσει έρευνες ότι το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Αγελαδινό γάλα το πλήρες, έχει μέχρι και Ω3 λιπαρά. Αν εννοείς βιομηχανοποίηση στους χυμούς σε κουτιά γεμάτους ζάχαρη, τα αλλαντικά, τα γαριδάκια κτλ μιλάμε για ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ τροφές και νομίζω ότι όλοι οι σοβαροί διατροφολόγοι θα μας έλεγαν να τρώμε ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ τροφές όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσική τους κατάσταση. Η Μακροβιοτική διατροφή με βάση το Καστανό Ρύζι και Βιολογικές τροφές είναι μία από τις καλύτερες.
Να πώ κάτι ακόμα.. λές Βιομηχανοποίηση, αλλά σε ολα τα βίντεο σου πίνεις TUBORG, στέκει αυτό? Αυτό δεν είναι βιομηχανοποιημένο τρόφιμο? Κονσέρβα είναι.. Ξέρεις το ρητό ”Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”? 🙂
Προσωπικά έχω κόψει εδώ και 5,5 χρόνια τα αναψυκτικά…