Και ενώ πλέον ολοένα και περισσότερες έρευνες βγαίνουν που αποδεικνύουν πως το γάλα δεν είναι και τόσο θαυματουργό ρόφημα όσο πιστεύαμε κάποτε πως ήταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο να έχει δώσει στη δημοσιότητα μελέτη, που λέει πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, στην Αμερική υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ξέρουν όχι απλά τι επιπτώσεις έχει το γάλα στην υγεία, δεν γνωρίζουν καν από πού προέρχεται το σοκολατένιο γάλα που τόσοι πολλοί αγαπούν.

Πριν μόλις ένα χρόνο το Κέντρο Καινοτομίας για την αμερικανική βιομηχανία γάλακτος παρουσίασε τα αποτελέσματα μίας εθνικής online έρευνας σχετικά με τη σχέση του αμερικανικού κοινού με τη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα το 7% των Αμερικανών νομίζουν πως το σοκολατένιο γάλα βγαίνει από καφέ αγελάδες, ενώ το 48% δηλώνει άγνοια για το πώς φτιάχνεται. Σύμφωνα με τη Washington Post, αυτά τα ποσοστά ισοδυναμούν με 16,4 εκατομμύρια ενήλικες.

Μία ακόμα μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural Education έδειξε πως το 72% των παιδιών που ζουν στην αστική Καλιφόρνια δεν ξέρουν πως το τυρί φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα, ενώ μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Michigan έδειξε πως το 48% των Αμερικανών σπανίως ή σχεδόν ποτέ δεν ψάχνουν πληροφορίες για την προέλευση του φαγητού τους. Με λίγα λόγια δεν ξέρουν και άλλα πράγματα από πού προέρχονται εκτός από το σοκολατένιο γάλα.

Όσο αφορά στη χώρα μας, τα πράγματα είναι εμφανώς αισιόδοξα τουλάχιστον όσο αφορά τον ενδιαφέρον μας για το τι τρώμε. Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), βασισμένη σε δείγμα 2.000 ατόμων από όλη τη χώρα, υπάρχει έντονη αναζήτηση για τροφές με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες (π.χ. υπερτροφές), υπάρχει ουσιαστική αύξηση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ολικής αλέσεως κ.ά. έναντι λιγότερο υγιεινών εναλλακτικών. Επίσης, ένα ποσοστό 56% των καταναλωτών δηλώνουν ότι προσέχουν τη διατροφή τους ενώ ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των καταναλωτών που δηλώνουν ότι ενημερώνονται ενεργητικά για τη διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 53% ψάχνουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών ενώ το 49% και το 46% αναζητούν πληροφορίες για το λίπος και τα επεξεργασμένα σάκχαρα των τροφών αντίστοιχα.