Υπάρχει μία υπέροχη φράση που λέει πως “στο διαλογισμό να έχεις πάντα την πίσω πόρτα ανοιχτή, να έχεις πάντα τη μπροστινή πόρτα ανοιχτή. Να αφήνεις τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν”. Προσπάθησε να μην παρασύρεσαι από όσα γεννά ο νους. Άφησέ τον να κάνει τη δουλειά του και εσύ κάνε τη δική σου. Εκείνος θα δημιουργεί σκέψεις, αλλά εσύ απλά θα τις παρατηρείς και θα τις αφήνεις να σε προσπερνούν.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό στο να διαλογίζεται. Γιατί ναι, ο διαλογισμός θέλει εκπαίδευση προκειμένου να τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Και μην το σκέφτεσαι σαν ένα ακόμα “πρέπει”, σκέψου το σαν ένα δώρο σε σένα. Για να ζεις καλύτερα το τώρα. Για να ζεις το τώρα.

Ένας από τους αγαπημένους μου διαλογισμούς είναι ο διαλογισμός του τσαγιού. Πρώτη φορά γι αυτόν έμαθα, διαβάζοντας για τον zen master, παγκόσμιο πνευματικό ηγέτη, ποιητή και ειρηνιστή Thich Nhat Hanh. Για να απολαύσεις το τσάι πρέπει να έχεις συνείδηση του παρόντος. Μονάχα τότε τα χέρια σου μπορούν να νιώσουν αυτή την ευχαρίστηση μίας ζεστής κούπας. Μονάχα όταν βιώσεις το παρόν, μπορείς να νιώσεις το άρωμά του που διαχέεται στο χώρο, να αισθανθείς τη γλύκα του, να εκτιμήσεις τη φινέτσα του. Αν το μυαλό αναπολεί το παρελθόν ή τρέχει στο μέλλον, τότε χάνεις και την ευκαιρία να απολαύσεις όλη αυτή την εμπειρία.

Είναι πρωί. Βρίσκομαι στη Μάνη. Μόνη μου σε μία άδεια παραλία. Η άμμος είναι ζέστη. Η θάλασσα ήρεμη. Ο ουρανός καθαρός. Καθισμένη οκλαδόν με ένα φλιτζάνι Matcha Maiden Light My Fire στα χέρια μου. Έχω μόλις τελειώσει ένα μάθημα yoga. Λίγο πριν δίδασκα πολεμιστές, κοράκια, στάσεις κεφαλής και τώρα ηρεμία. Κλείνω τα μάτια και μπορώ να αισθανθώ το άρωμα της κανέλας που αναδύεται μέσα από το φλιτζάνι. Πίνω μία γουλιά και νιώθω το πιπέρι καγιέν στα χείλη, νιώθω το ginseng να με ενεργοποιεί.  Αυτό το υπέροχο Matcha Maiden blend συνδυάζει όλα τα υπέροχα του Matcha Maiden, του 100% καθαρού matcha από τους καταπράσινους λόφους του Uji στο Κιότο της Ιαπωνίας, όπου θεωρείται η Μέκκα του κόσμου του μάτσα τσαγιού, με τα 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κοινό πράσινο τσάι, μαζί συστατικά που ανάβουν τη φωτιά μέσα σου. Αυτό το υπέροχο μείγμα έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την θερμογένεση και να δώσει ώθηση στον μεταβολισμό και την αποδοτικότητα και εγώ το “χρησιμοποιώ” ως μέσο για να τιθασεύω το νου και να νιώσω ένα με το σύμπαν.

Νιώθω τόσο εδώ. Σαν τίποτα να μη μπορεί να με ταράξει.

“Αν το μυαλό βρίσκεται στο παρελθόν ή ταξιδεύει στο μέλλον, θα κοιτάξεις τον πάτο του φλιτζανιού και το τσάι δεν θα είναι πια εκεί. Θα έχει φύγει. Έτσι είναι και η ζωή”, λέει ο zen master. “Αν δεν είσαι εντελώς στο παρόν, στο τώρα, θα κοιτάξεις γύρω σου και το τώρα θα έχει εξαφανιστεί”. Αφήνω τα “γιατί” του παρελθόντος να περάσουν μπροστά από την οθόνη του μυαλό μου και να εξαφανιστούν. Το μέλλον δεν είναι ακόμα εδώ. Μην ανησυχείς γι αυτό. Το να ανησυχείς είναι μάταιο. Φέρνω στο νου μου τα λόγια του φίλου μου του Άλεξ “Κανείς δεν θέλει κάτι. Κανείς δεν χρειάζεται κάτι. Δεν υπάρχει κάτι για σένα να κάνεις”. Είναι και αυτός ένας μικρός Zen Master. Όταν σταματάς να συλλογίζεσαι για οτιδήποτε έχει ήδη γίνει, όταν σταματάς να ανησυχείς για οτιδήποτε μπορεί να γίνει, τότε βιώνεις το παρόν. Τότε αρχίζεις και βιώνεις τη ζωή.

Την επόμενη φορά που θα θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου δοκίμασε αυτό το διαλογισμό του τσαγιού. Βάλε ένα φλιτζάνι με Matcha Maiden Light my Fire. Απόλαυσε τα αρώματα και τη γεύση αυτού του θαυματουργού ροφήματος. Αργά και ευλαβικά. Νιώσε τη ζεστασιά της κούπας στα ακροδάχτυλά σου. Χάσου μέσα στο πράσινο χρώμα του και καθάρισε το νου σου.

Το τώρα είναι εδώ. Ζήσε το. Γεύσου το. Δεν θα ξαναέρθει.