Αν θέλεις να πας τη χορτοφαγική/vegan διατροφή στο επόμενο επίπεδο μάλλον ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις umeboshi. Πρόκειται για γιαπωνέζικα αλμυρά δαμάσκηνα, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν μία γαστρεντερική φλεγμονή, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, προσφέρουν καρδιακή προστασία και προστατεύσουν από παθογόνα στη στοματική κοιλότητα. Χρήση των umeboshi έχει καταγραφεί σε ιατρικό κείμενο χιλίων περίπου χρόνων.

Τρώγοντας ένα αλμυρό δαμάσκηνο το πρωί, πριν από το πρωινό, μπορείς να ενισχύσεις την πέψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα δαμάσκηνα Umeboshi έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (σημαντικό για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μείωσης του στρες και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού), θειαμίνη (σημαντική για ένα υγιές νευρικό σύστημα, το μεταβολισμό και την πέψη) και ριβοφλαβίνη (για σχηματισμό αντισωμάτων, υγιή μεταβολισμό και παραγωγής κορτιζόλης). Υπέροχα πράγματα δηλαδή.

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα Umeboshi

Μπορείς να τα απολαύσεις σκέτα. Μπορείς να τα προσθέσεις μέσα στο τσάι σου και να έχεις μία πραγματικά ξεχωριστή γεύση. Μπορείς επίσης να τα χρησιμοποιήσεις αντί για αλάτι στο μαγείρεμα – δίνει μία μοναδική γεύση στο ρύζι, τα όσπρια και τα λαχανικά. Προσοχή όμως στην ποσότητα – μία μικρή ποσότητα είναι αρκετή. Ακόμα δοκίμασε να τρίψεις ένα umeboshi σε μαγειρεμένο καλαμπόκι.

Σύμφωνα με τους γευσιγνώστες αξίζει να δοκιμάσεις την πάστα umeboshi. Μοιάζει με μαρμελάδα, αλλά η γεύση της δύσκολα προσδιορίζεται. Δεν είναι γλυκιά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ταγκίζει ή είναι αλμυρή. Αν δεν τη βρεις έτοιμη (σε κάποιο βιολογικό κατάστημα ή κατάστημα με τρόφιμα για έθνικ κουζίνα) μπορείς να αγοράσεις τουρσί umeboshi και να το κάνεις πουρέ στο μπλέντερ. Την πάστα umeboshi μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε λαζάνια ή ως dressing σε σαλάτες.