Η Ηλιάνα Γκεβρέκη είναι ίσως η πιο κουλ οδοντίατρος των Εξαρχείων και εννοείται πως μόλις έμαθα για εκείνη αποφάσισα να την επισκεφθώ προκειμένου να κάνω τον ετήσιο καθαρισμό δοντιών και να ξεπεράσω ταυτοχρόνως και το φόβο που έχω για τους οδοντιάτρους χάρη στο coolness της. Εκτός του ότι όταν πήγα στο ραντεβού μας με περίμενε φορώντας μωβ στολή, προκειμένου να με χαλαρώσει μου έλεγε διάφορες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή των δοντιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού. “Αφού μου τα λες έτσι ωραία, δεν μου τα γράφεις κιόλας;”, της είπα με το σωληνάκι μέσα στο στόμα μου και εκείνη δέχθηκε την προσφορά.

Ένα από τα θέματα που αναλύσαμε ήταν για το αν μπορεί ο οδοντίατρος να αναγνωρίσει την έλλειψη της βιταμίνης B12 πριν ακόμη ανιχνευτεί σε μια εξέταση αίματος;

Σύμφωνα με την Ηλιάνα, η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Ως γνωστό η βιταμίνη B12 ή κυανοβαλαμίνη ή κόκκινη βιταμίνη (περιέχει κοβάλτιο) είναι απαραίτητο συστατικό μαζί με το φυλλικό οξύ και το σίδηρο για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της σωστής λειτουργίας του νευρικού συστήματός μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό μιας λιποπρωτείνης που περιβάλλει τις νευρικές ίνες, της μυελίνης. Η έλλειψη της, προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία και διαταραχές στο νευρικό σύστημα (ζάλη, εξάντληση, μυϊκή ατονία).

“Οι στοματικές αλλοιώσεις μπορούν να εμφανιστούν στα πρώιμα στάδια της αιματολογικής ανωμαλίας πριν αυτή να είναι ανιχνεύσιμη σε μια απλή εξέταση αίματος. Κάψιμο στόματος, ερυθρότητα, ουλίτιδα, διαταραχές της γεύσης, έλκη, άφθες, χειλίτιδες, πόνος στη γλώσσα, είναι κάποια ευρήματα έλλειψης φυλλικού οξέος και Β12.

Ο οδοντίατρος είναι ο πλέον ειδικός να αντιληφθεί μετά από μια κλινική εξέταση την πιθανότητα έλλειψης της Β12, του φυλλικό οξέος και του σιδήρου και να σας προτείνει να διερευνήσετε τα επίπεδα αυτών μέσω αιματολογικού ελέγχου”.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δεις κάτι περίεργο να συμβαίνει στη στοματική σου κοιλότητα, τσέκαρε το λίγο παραπάνω.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @gypsetgoddess