Θυμάμαι πως όταν έκοψα τα γαλακτοκομικά δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Ο λόγος ήταν πως είμαι μεγάλη γλυκατζού. Και τώρα πού θα βρω το τέλειο cheesecake, ποιο παγωτό θα με δροσίσει και τι θα απογίνω χωρίς μπουγάτσα. Ωστόσο, όλα  τα βρήκα διότι εδώ άλλοι πάνε ρωτώντας στην Πόλη, εγώ δεν θα μπορούσα να βρω τη vegan μπουγάτσα ή το raw cheesecake το τίμιο, ή το παγωτό μπανάνα;

Με τους περισσότερους vegan που έχω μιλήσει, η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για τα στάδια μετάβασης οι περισσότεροι παραδέχονται πως τα γαλακτοκομικά τους ήταν δύσκολο να τα κόψω γιατί στους περισσότερους άρεσε το τυρί και γιατί γαλακτοκομικά συστατικά υπάρχουν στις περισσότερες ετικέτες τροφίμων. Με λίγη όμως θέληση και με σωστή καθοδήγηση μπορείς να τα καταφέρεις. Και όχι δεν θα γίνει η ζωή σου ποδήλατο.

Ακολούθησε αυτές τις βασικές 5 συμβουλές

1. Να έχεις παρέα

Με την τόση μεγάλη δημοτικότητα του βιγκανισμού, δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι θα χάσεις τον αγαπημένο σου latte ή δεν θα ξαναβρείς την τέλεια τυρένια πίτσα. Υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν ανακαλύψει και τα έχουν μοιραστεί ή είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Γι αυτό να γραφτείς σε κάποιο facebook vegan group (τι θα έλεγες για το Τρελό Vegan Παρεάκι της Lady Papaya), να πηγαίνεις στις διάφορες vegan συναντήσεις που γίνονται και να μην ντρέπεσαι να ρωτάς.

2. Κάνε πειράματα με διάφορα alternative γάλατα

Από εκεί υπήρχε μονάχα ένα γάλα για σένα, τώρα ξαφνικά βρίσκεσαι σε μία τεράστια γκάμα επιλογών από φυτικό γάλα. Ανάλογα πως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις, ανάλογα τις γευστικές σου προτιμήσεις, ανάλογα τη διάθεσή σου υπάρχει και ένα. Από φουντουκιού και βρώμης, μέχρι κάσιους, αμυγδάλου, καρύδας, κάνναβης. Εμπλουτισμένα με ασβέστιο, με B12, με γλυκαντικές ουσίες ή χωρίς. Πραγματικά υπάρχουν τα πάντα.

3. Μάθε πώς να βρεις αυτή τη γεύση και την υφή 

Συχνά δεν είναι αυτά καθ’ αυτά τα γαλακτοκομικά που μας λείπουν, αλλά τα πιάτα που τα περιέχουν. Εκεί είναι που οι περισσότεροι δυσκολεύονται. Δεν υπάρχει όμως λόγος να δυσκολευτείς καθώς μπορείς πολύ εύκολα να αντικαταστήσεις συγκεκριμένα πιάτα με plant-based τροφές, πλούσιες σε λιπαρά, όπως τα κάσιους, οι μπανάνες και το αβοκάντο. Ακόμα κάτι που δίνει τυρένια γεύση είναι η διατροφική μαγιά και η μαγιά μπύρα.

4. Μάθε να φτιάχνεις το δικό σου γάλα

Μπορείς να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις το δικό σου γάλα από καρπούς. Θα το φτιάξεις όπως θέλεις εσύ, μπορείς να του βάλεις διάφορα μπαχάρια (τι θα έλεγες για λίγη κανέλα) και θα πάρεις και αυτή την ικανοποίηση πως κάτι έφτιαξες μόνος σου.

5. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να προσαρμοστεί

Άλλοι τα κόβουν με τη μία και άλλη θέλουν το χρόνο τους και τα κόβουν σταδιακά. Δεν χρειάζεται να κατακρίνεις τον εαυτό σου αν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Το θέμα δεν είναι πόσο γρήγορα θα κόψεις τα γαλακτοκομικά, αλλά να τα κόψεις.  Μπορεί να κάνεις κάποιο λάθος, να μπερδευτείς, αλλά είναι τελείως φυσιολογικό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα βάλεις με εσένα. Για να μπορείς να παραμείνει συγκεντρωμένος στο στόχο σου φρόντιζε να βλέπεις και διάφορα ντοκιμαντέρ  και να διαβάζεις για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη γαλακτοβιομηχανία.

Και ό,τι θέλεις να με ρωτήσεις είμαι εδώ.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @elsas_wholesomelife