Αν τώρα με τον καύσωνα νιώθεις μία σκοτοδίνη ίσως να ευθύνεται ότι κάτι παίζει με τους ηλεκτρολύτες στο σώμα σου και θα σου πω ευθύς αμέσως τι εννοώ. Μία ισορροπημένη διατροφή και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είναι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να αισθάνεσαι καλά και να έχεις μία δυνατή απόδοση στα πάντα.

Ακόμα και αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι, οι ηλεκτρολύτες έχουν παίξει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Αν ποτέ εκεί που έκανες ποδήλατο ή έτρεχες ξαφνικά άρχισες να έχεις πονοκέφαλο, ζαλάδα, ναυτία, τάση για εμετό και μυϊκούς σπασμούς, τότε έχεις βιώσει πως είναι να υπάρχει ανισορροπία ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σου.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αφού έχουμε ιδρώσει τη φανέλα για πάνω από 90 λεπτά, πράγμα το οποίο δημιουργεί αφυδάτωση και κάνει μερικούς σπουδαίους για τον οργανισμό ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, το νάτριο και το χλωρίδιο, να πάνε βόλτα. Το ίδιο βέβαια παθαίνει κανείς και τώρα το καλοκαίρι αν συνδυάσει πολλή ζέστη και μπόλικο αλκοόλ.

Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς αυτή την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών, κατά τη διάρκεια μία σωματικής άσκησης είναι να μένεις ενυδατωμένος και να χρησιμοποιείς ηλεκτρολύτες.

Γιατί οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για το σώμα

Η ηλεκτρολύτες φέρνουν σε ισορροπία τα επίπεδα των υγρών και σχετίζονται με την υγιή λειτουργία της καρδιάς, το στροφάρισμα του μυαλού, τη σωστή συστολή των μυών και πολλών ακόμα πραγμάτων. Από την άλλη μεριά, αν οι ηλεκτρολύτες πέσουν μπορεί να οδηγήσεις σε ανισορροπίες που προκαλούν αρρυθμίες, μυϊκούς σπασμούς, θέματα πέψης, ζαλάδα και πολλά άλλα. Γι αυτό να φροντίζεις να έχεις μία καλή διατροφή και να αντικαθιστάς τους ηλεκτρολύτες που χάνεις μετά από μία έντονη φυσική άσκηση ή υπερβολική ούρηση ή διάρροια.

Μόλις καταναλώσεις ηλεκτρολύτες, αυτοί θα ταξιδέψουν στα νεφρά, όπου θα φιλτραριστούν και θα ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τα νεφρά φιλτράρουν τους ηλεκτρολύτες και τον νερό  χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως βαθμίδα συγκέντρωσης.  Η υπερβολική ροή του νερού στο νεφρό, διαταράσσει την ισορροπία και αναγκάζει τους ηλεκτρολύτες να βγουν μέσω ενός κοντινού αιμοφόρου αγγείου, προκειμένου να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρο το σώμα. που κυκλοφορεί μέσα στο σώμα. Στη συνέχεια, μέρος νερού και αποβλήτων παραμένουν στο νεφρό για να βγουν μέσω των ούρων, ενώ οι ηλεκτρολύτες και κάποια ποσότητα νερό κυκλοφορούν μέσω του αίματος.

Από εκεί, οι ηλεκτρολύτες μέσω της γαστρεντερικής οδό απορροφούνται. Ως εκ τούτου, ένα υγιές έντερο μπορεί να συνεισφέρει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Ένα υγιές έντερο είναι αρκετά ελαστικό ώστε να επιτρέπει στους ηλεκτρολύτες να κυκλοφορούν, αλλά και αρκετά δυνατό για να προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα από σωματίδια τροφίμων και παθογόνα βακτήρια.

Ποια είναι η διαφορά στα είδη των ηλεκτρολυτών

Τρεις από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες είναι το κάλιο, το νάτριο και το χλωρίδιο. Κάποιοι ακόμα σημαντικοί είναι το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το φωσφορικό άλας. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι όλα άλατα που σχηματίζουν ιόντα στο νερό και είναι ικανά να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Περίπου τα δύο τρίτα των υγρών του σώματος ζουν μέσα στα κύτταρα του σώματος, όπου το κάλιο είναι περισσότερο άφθονο. Το άλλο ένα τρίτο των υγρών ζουν εκτός των κυττάρων και αυτό είναι εκεί όπου το νάτριο και το χλωρίδιο βρίσκονται.

Σε ποιες τροφές υπάρχουν οι ηλεκτρολύτες

Υπάρχουν τροφές που είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες και αυτές είναι η πατάτα (λευκή και γλυκοπατάτα), ο αρακάς, τα φασόλια, το αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, το φιστικοβούτυρο, η μπανάνα και οι φακές.