Η αλληλεπίδραση που έχουμε με τους άλλους καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Οι καλές σχέσεις δεν είναι απλά πιο χαρούμενες και πιο καλές. Όταν ξέρουμε τον τρόπο να θεραπεύουμε μία σχέση, που μπορεί να αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα, και να τη διατηρούμε δυνατή, αυτό ταυτόχρονα μας κάνει ευτυχισμένους και ανθεκτικούς απέναντι στις δυσκολίες. Δεν είναι κλισέ πως μία δυνατή σχέση μας κάνει και εμάς πιο δυνατούς. Η σύνδεσή μας με ανθρώπους που μας αγαπούν και μας υπολογίζουν είναι ένα δίχτυ ασφαλείας στη ζωή μας.

Ένα μυστικό για να είναι μία σχέση μέσα στην ευτυχία είναι να ακούμε και το μυαλό μας και όχι μόνο την καρδιά μας.

Ναι.

Άκου το μυαλό. Όχι μόνο την καρδιά σου

Η βιολόγος-ανθρωπολόγος και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Kinsey, Helen Fisher, αφού σάρωσε τον εγκέφαλο αρκετών ανθρώπων, διαπίστωσε πως στα άτομα, τα οποία έχουν δηλώσει πως είναι υπερικανοποιημένα από τη σχέση τους, υπάρχουν τρία βασικά νευροχημικά συστατικά: έχουν καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση, μπορούν και ελέγχουν τα συναισθήματά τους και το στρες και διατηρούν μία καλή άποψη για το σύντροφό τους.

Στις χαρούμενες σχέσεις, οι σύντροφοι να συναισθάνονται ο ένας τον άλλον και να κατανοούν ο καθένας τις απόψεις του άλλου, αντί να προσπαθούν συνεχώς να έχουν δίκιο. Το να ελέγχεις το στρες και ό,τι νιώθεις βασίζεται πάνω σε ένα πάρα πολύ απλό concept: κράτα το στόμα σου κλειστό και μην πράξεις ασυναίσθητα. Αν δεν μπορείς να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου, κάνε ένα διάλειμμα και πήγαινε στο γυμναστήριο, βάλε τα παπούτσια σου και πήγαινε για τρέξιμο, κάνε μια βόλτα, μίλα με έναν φίλο, παίξε με το σκύλο σου, διάβασε ένα βιβλίο – οτιδήποτε θα σε βγάλει από αυτό το mood του τσακωμού.

Επίσης, δες με καλό μάτι το σύντροφό σου. Άσε τις αρνητικές σκέψεις και εστίασε μόνο στα θετικά, ή όπως λέει η Fisher να έχεις “θετικές ψευδαισθήσεις”. “Κανένας σύντροφος δεν είναι τέλειος και ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να θυμάται όλα τα άσχημα πράγματα που έχουν ειπωθεί. Αλλά αν μπορείς να προσπεράσεις αυτά τα πράγματα και να συγκεντρωθείς μονάχα στα σημαντικά, είναι καλό για το σώμα σου, το πνεύμα σου και σίγουρα καλό για τη σχέση σου”.

Άρα άσε κάτω το βάζο και κάνε μία αγκαλιά.

 

Κεντρική φωτογραφία: @doyoutravel