Μετά από τόση “εκπαίδευση” σίγουρα ξέρεις ποιο πρωινό είναι υγιεινό και ποιο δεν είναι. Για παράδειγμα, ένα στρουμπουλό donuts με γέμιση πραλίνα φωνάζει “ΔΕΝ” από μακριά. Ένα μεγάλο μπωλ με φρούτα είναι σούπερ υγιεινό. Απλά πράγματα.

Όμως μπορεί όλοι να ξέρουμε ποιο πρωινό κάνει τη ζυγαριά να τρελαθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο πρωινό είναι αυτό που κάνει κακό στην επιδερμίδα μας.

Υπάρχει ένα πρωινό, λοιπόν που λες, που ενώ είναι πάρα πολύ λαχταριστό και συνήθως όταν πηγαίνουμε για brunch το 95% των ανθρώπων το προτιμά, κάνει τους πόρους της επιδερμίδας μας να κλείνουν και αυτό είναι τα pancakes. Μπορεί σε σύγκριση με άλλες επιλογές να φαίνεται αθώο, αλλά περιέχει μερικά συστατικά που βλάπτουν το προσωπάκι μας.

Τα pancakes είναι φτιαγμένα από πέντε βασικά συστατικά: αλεύρι, βούτυρο, αυγά, γάλα και ζάχαρη. Ακόμα και η πιο απλή συνταγή pancake έχει κόκκινη σημαία. Η ποσότητα ζάχαρης και βουτύρου είναι…αβάσταχτη για την επιδερμίδα. Τέσσερις κουταλιές βουτύρου και 1 φλιτζάνι ζάχαρη και οι πόροι φράζουν. Κλειδώνουν. Γεια σας.

Και σίγουρα δεν τρώει κανείς τα pancakes σκέτα. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε τα σιρόπια μας, που έχουν μέσα πολλή φρουκτόζη και ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

Η λιπαρότητα της επιδερμίδας μας εξαρτάται κατά πολύ από τη διατροφή μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το βούτυρο, που έχουν μέσα τα pancakes, προκαλούν παραγωγή ορμονών, οι οποίες φράζουν τους πόρους και δημιουργούν ακμή, ενώ η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, πράγμα που επιδεινώνει την φλεγμονή στο δέρμα μας.

Γι αυτό αν είσαι του πρωινού, τα pancakes να τα προτιμάς αραιά και που.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @angeliquecooper