Από τα πιο ωραία πράγματα που μπορεί να σου συμβεί όταν αποφασίσεις να γίνεις χορτοφάγος ή vegan, είναι πως ξεκινάς να μαθαίνεις και τελικά να γεύεσαι φαγητά, που είτε δεν σου άρεσαν, είτε δεν ήξερες πως υπάρχουν. Τώρα τελευταία διαβάζω σε ολοένα και περισσότερα blogs και sites για το λούπινο. Ήξερες το λούπινο; Εγώ ομολογώ πως όχι, και η αλήθεια είναι πως ανυπομονώ να το δοκιμάσω.

Τι είναι το λούπινο;

Είναι ο καρπός του φυτού Λούπινο, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Τα λούπινα, δηλαδή οι σπόροι του φυτού, είναι στρογγυλά και πλατιά. Φυτεύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Εδώ στην Ελλάδα τα συναντάμε ως τρόφιμο στη Μάνη, στην Κρήτη, στο Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα. Ένας λόγος που στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα αγαπητή τροφή είναι γιατί δεν έχει γλουτένη.

Γιατί να το δοκιμάσεις;

Τα λούπινα είναι πλούσια σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, είναι χαμηλό σε λίπη και περιέχει πρωτεϊνη υψηλής θρεπτικής αξίας. Τριακόσια γραμμάρια λούπινα έχει 26 γραμμάρια πρωτεϊνης. Άλλα υπέροχα χαρακτηριστικά που έχουν τα λούπινα είναι πως είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη.

Πώς μαγειρεύονται;

Μπορείς να φτιάξεις τύπου humous dip, μπορείς να τα βράσεις και να τα φτιάξεις σαν κους-κους. Το αλεύρι από λούπινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις βάση πίτσας, ψωμί και tortillas.

Ποιοι δεν πρέπει να τα φάνε;

Αν έχεις αλλεργία στα φιστίκια, ίσως να έχεις αλλεργία και στα λούπινα επίσης.