Πρόκειται για ένα από τα πιο κλισέ ερωτήματα του κόσμου: ποια είναι η διατροφή που θα σου χαρίσει περισσότερα καλά χρόνια ζωής; Διαφορετικά, ποια είναι η διατροφή που θα σε κάνει Χαϊλάντερ, χωρίς το κιλτ και την γκάιντα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα γενικότερος κανόνας, αν θέλεις να ζήσεις πολλά και ωραία χρόνια: βάλε στη διατροφή σου plant-based τροφές, καλά λιπαρά, τροφές ολικής άλεσης. Έρευνα που έγινε το 2017 από το American Heart Association έβγαλε παρόμοιο συμπέρασμα, αφού ανακάλυψαν πως το να τρως καρπούς, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, ενώ μειώνεις το αλάτι και τα τρανς λιπαρά οξέα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μία πάντως από τις διατροφές που χαρίζει υγεία και μακροβιότητα είναι η διατροφή της Μπλε Ζώνης.

Τι είναι η διατροφή της Μπλε Ζώνης

Αν σε ενδιαφέρει να πιάσεις τα 100, μερικοί ερευνητές προτείνουν να ακολουθήσεις τα listestyle patterns των ανθρώπων που ζουν σε οποιαδήποτε από τις πέντε περιοχές του κόσμου που έχουν χαρακτηριστεί ως Μπλε Ζώνες μακροζωίας.:  Okinawa στην Ιαπωνία, Ικαρία στην Ελλάδα, Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Loma Linda στην Καλιφόρνια και Nicoya Peninsula στην Κόστα Ρίκα.

Τι περιλαμβάνει

“Οι περισσότερες από τις διατροφές, που ακολουθούνται εκεί έχουν κάποιες κοινές αρχές” υποστηρίζει η Erin Palinski-Wade, RD, CDE, και συγγραφέας του 2-Day Diabetes Diet. “Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν στις Μπλε Ζώνες κάνουν κυρίως μία plant based διατροφή, χαμηλή σε προστιθέμενο νάτριο, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα”. Οι άλλες βασικές κατευθυντήριες γραμμές αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενός φλιτζανιού φασόλια κάθε μέρα, μαζί με 85 γραμμάρια ψάρια, όπως σαρδέλες και αντσούγιες ή άλλα μικρά ψάρια έως και τρεις φορές την εβδομάδα, και αποφυγή όσο το δυνατό περισσότερο των γαλακτοκομικών προϊόντων (ωστόσο, τα αυγά είναι οκ να καταναλώνονται έως τρεις φορές εβδομάδα). Όσο αφορά στην κατανάλωση ψωμιού, αυτό είναι ολικής άλεσης και περιορίζεται σε δύο φέτες ημερησίως. Και πολύ νερό. Μη το ξεχνάμε αυτό.

Δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα, αλλά και με την ποσότητα

Ωστόσο, αυτή η διατροφή μακροζωίας είναι κάτι περισσότερο από το τι τροφές καταναλώνονται – τα γεύματα της διατροφής της Μπλε Ζώνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως και σε φυτοχημικά, μια ποικιλία φυτικών συστατικών, που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών. Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται.

“Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ, είναι επίσης κάποια από τα κοινά χαρακτηριστικά. Αυτές οι συνήθειες τονίζουν τα οφέλη του ελέγχου της μερίδας και του περιορισμού θερμίδων , στη συνολική μακροζωία”.

Ακόμα, το να καταναλώνεις την πλειοψηφία των θερμίδων μέσα στην ημέρα και μέχρι το απόγευμα – τις ώρες δηλαδή, που είσαι περισσότερο δραστήριος – ίσως να έχει ένα θετικό μακροπρόθεσμο όφελος στην υγεία και τη μακροζωία. Έρευνα που έγινε το 2017 από το  Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα ίσως οδηγεί σε ορμονικούς δείκτες, που υπάρχουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, ασθένειες. “Μεγάλες μερίδε φαγητού αργά το βράδυ, κοντά στην ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στη φλεγμονή”, λέει η Palinski-Wade.