Στην Ελλάδα είμαστε μία ωραία πλαστική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα τουλάχιστον 666 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού «καταναλώνονται» κάθε χρόνο χώρα μας, όπως επίσης και 202 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια καφέ, 900 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, 37 εκατομμύρια πλαστικά ταπεράκια φαγητού ή γλυκού και πάει λέγοντας. Είμαστε plastic, αλλά δεν είμαστε fantastic, αλλά δεν θέλω να πέφτουμε. Όχι, όχι, όχι. Ήδη τα καλαμάκια έχουν κοπεί σε αρκετά μαγαζιά, οι πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά πολύ και σιγά σιγά πολλοί είναι αυτοί που αρχίζουν και χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια για τον καφέ τους.

Ωστόσο, η πιο απλή zero-waste κίνηση που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και πάλι σαπούνι για τα χέρια μας, σε στέρεα μορφή και όχι σε υγρή, που έρχεται συσκευασμένο σε πλαστικό μπουκαλάκι ή σακουλάκι. Στην ελληνική αγορά μπορούμε να βρούμε άπειρα και ωραία, μυρωδάτα, σαπούνια σε πλάκες, χωρίς το περιτύλιγμα τους.

Και αν πιστεύεις πως μέσα από τα σαπούνια κοινής χρήσης μπορούν να μεταδοθούν ασθένειες, κάνεις λάθος. Σύμφωνα με δημοσίευμα στις New York Times, δεν παίζει – με απλά λόγια – να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ήδη από το 1965 έχει γίνει ένα πείραμα στο οποίο επιστήμονες κάλυψαν τα χέρια τους με περίπου 5 δισεκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν Ε. Coli και σταφυλόκοκκο και σύμφωνα με τον Dr. Richard Klasco έγινε το εξής:

“Οι επιστήμονες στη συνέχεια έπλυναν τα χέρια τους με ένα σαπούνι και μετά το ίδιο σαπούνι το χρησιμοποίησε ένα άλλο άτομο “καθαρό” και διαπιστώθηκε ότι τα βακτηρίδια δεν μεταφέρθηκαν στο δεύτερο χρήστη καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως το επίπεδο βακτηρίων, που μπορεί να εμφανιστεί σε μία πλάκα σαπουνιού, ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες χρήσης (βαριά χρήση, κακή σχεδίαση μη αποστειρωμένων σαπουνιών κ.λπ.) δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».

Ακόμα μία μεγάλη έρευνα που έγινε το 1988 έδειξε πως ακόμα και ένα σαπούνι που έχει πάνω του παθογόνα βακτήρια δεν τα “κόλλησε” σε αυτούς που το χρησιμοποίησαν. Μετέπειτα μελέτες που έγιναν συνέχισαν να δείχνουν τα ίδια αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ικανότητα του σαπουνιού να καταπολεμά σοβαρές λοιμώξεις, όπως η Ebola.

Οπότε από τη στιγμή που οι μπάρες σαπουνιού είναι plastic-free και είναι ασφαλείς γιατί να μην τις προτιμήσουμε; Ε;

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου plastic-free σαπούνι;