Τον τελευταίο καιρό ζω ένα δράμα. Ζεσταίνομαι και ανάβω το air condition. Γιατί αυτό είναι δράμα τώρα θα μου πεις. Γιατί το air condition σκοτώνει τα φυτά του εσωτερικού χώρου. Ω ναι. Βλάπτει σοβαρά την υγεία τους σε σημείο που μπορεί να σου μαραθούν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι τα φυτά αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία και το air condition αφαιρεί και τα δύο από το σπίτι.

Πώς γίνεται να σώσεις τα φυτά σου και να μην σκάσεις από τη ζέστη;

Απομάκρυνε τα φυτά σου από τους εξαεριστήρες. Ο κρύος αέρας που βγαίνει από εκεί μπορεί εσένα να σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα, αλλά τα φυτά σου ταλαιπωρούνται. Ο λόγος είναι πως οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να παγώσουν τα κύτταρα του φυτού και να μπλοκάρουν οι οδοί που μεταφέρονται το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Με απλά λόγια οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα φυτά να πεινάνε.

Αν το χρώμα των φυτών σου αρχίζει και χάνεται ή τα φύλλα μαραίνονται, μπορεί αυτό να συμβαίνει γιατί το φυτό είναι πολύ κοντά με τον εξαεριστήρα του air condition. O ψυχρός αέρας που πηγαίνει κατευθείαν πάνω στα φυτά συνήθως τα στραγγίζει από την απαραίτητη γι αυτά υγρασία.

Ψέκαζε τα ευαίσθητα φυτά κάθε μέρα. Κάποια φυτά, κυρίως αυτά που έχουν λεπτά φύλλα, είναι πολύ ευαίσθητα στη χαμηλή υγρασία. (Αγαπημένο μου Money Tree θα σε σώσω – κάτι δικά μου).

Εάν έχεις ένα ανθοφόρο φυτό και παρατηρήσεις πως τα μπουμπούκια πέφτουν ή αν τα φύλλα τους μαραθούν, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή υγρασία.

Γι αυτό ψέκαζέ τα προκειμένου να τους δίνεις την υγρασία που χρειάζονται.

Αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις με την υγρασία. Αν δεις κόκκινες ή καφέ κηλίδες πάνω στο φυτό σου. Σταμάτα την υπερπροσπάθεια. Μην τα ψεκάζεις κάθε μέρα, αλλά κάθε δεύτερη μέρα ή κάθε δύο μέρες.

Τα μικρά φυτά μπορείς να τα σώσεις βάζοντάς τα σε γυάλα. Σαν να φτιάχνεις ένα μικρό θερμοκήπιο γι αυτά, που από τη μία μπορείς να τα απολαμβάνεις αλλά από την άλλη τα προστατεύεις από το κρύο και τον ξηρό αέρα.

Μάθε τις ανάγκες των φυτών σου και πριν αγοράσεις ένα φυτό ενημερώσου γι αυτό. Συνήθως για μέσα στο σπίτι να προτιμάς φυτά που είναι χοντρά φύλλα, μεγάλα και πλατιά. Αυτά συνήθως αντέχουν στις αλλαγές θερμοκρασία και στον ξηρό αέρα.

Και τώρα ας plant-parents ας σώσουμε τα φυτά μας.

Κεντρική Φωτογραφία: @theplanthale