Το ξέρω πως ίσως να σας ακούγεται αηδιαστικό, αλλά όλα είναι μέσα στη ζωή…και οι μύκητες στα νύχια των ποδιών. Γνωστή αυτή η δερματική πάθηση ως ονυχομυκητίαση, είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα – κυρίως τώρα το καλοκαίρι – όπου η υγρασία παγιδεύεται μέσα στα κλειστά παπούτσια και σε συνδυασμό με τη ζέστη κάνεις τους μύκητες να ευδοκιμούν. Επίσης, η εφίδρωση μετά από κολύμπι είναι ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη του μύκητα.

Ένας μύκητας στο νύχι πιθανότατα να αρχίσει με μία άσπρη ή κίτρινη κηλίδα στην άκρη του δαχτύλου. Αν κολλήσουν και άλλα νύχια πρόκειται περί μόλυνσης, η οποία μπορείς να οδηγήσει στον αποχρωματισμό, αλλά και στο να χοντρίνουν τα νύχια – πράγμα που μπορεί να είναι ελαφρώς οδυνηρό.

Ωστόσο, υπάρχει λύση και μάλιστα φυσική που μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του μύκητα μέχρι και να τον εξαλείψει και λέγεται: τεϊέλαιο.

Γιατί τεϊέλαιο;

Το τεϊέλαιο είναι ένα αιθέριο έλαιο, με χλωμό χρυσαφί χρώμα και άρωμα που θυμίζει καμφορά. Παράγεται από την απόσταξη των φύλλων του φυτού Μελαλεύκη η εναλλασσόφυλλος (Melaleuca alternifolia), ενός ιθαγενούς φυτού της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο έχει ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες (συμπεριλαμβανομένης αντισηπτικής, αντιμυκητιασικής και αντιμικροβιακής δράσης), ενώ πιστεύεται ότι έχει καλλυντικές ιδιότητες. Έχει βρεθεί πως είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και η κλοτριμαζόλη, μία φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών. Η εφαρμογή του τεϊέλαιου σε τακτική βάση λέγεται ότι θεραπεύει μυκητιακές λοιμώξεις στα νύχια. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την εμφάνιση και την υγεία των νυχιών με γρήγορο ρυθμό.

Τι πρέπει να κάνεις πριν βάλεις το τεϊέλαιο στο νύχι σου

1ο βήμα: Αφαίρεσε το νεκρό νύχι με έναν νυχοκόπτη. Σιγουρέψου πως το έχεις αφαιρέσει όλο, αλλά πρόσεξε μην πετσοκοφτείς κιόλας.

2ο βήμα: Αφαιρέσε όλα τα μολυσμένα νύχια με μία χοντρή λίμα. Αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερα νεκρά νύχια. Αυτή τη λίμα μη την ξαναχρησιμοποιήσεις

3ο βήμα: Καθάρισε με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό ή με λοσιόν το πέλμα και το νύχι.

Πώς να εφαρμόσεις το τεϊέλαιο;

Πριν από τη χρήση του τεϊέλαιου, βεβαιώσου πως το λάδι έχει αραιωθεί τελείως.

1. Ρίξε μερικές σταγόνες τεϊέλαιο κατευθείαν απευθείας πάνω στο νύχι ή σε κάποιο βαμβάκι και βάλε το πάνω στο μολυσμένο νύχι πιέζοντας απαλά.

2. Με μία οδοντόβουρτσα κάνε απαλό scrub πάνω στο μολυσμένο νύχι ώστε να σιγουρευτείς πως το έλαιο έχει εισχωρήσει βαθιά.

3. Άφησέ το να στεγνώσει φυσικά. Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις είναι ποδόλουτρο με 4-5 σταγόνες τεϊέλαιο.

Αυτή τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις κάθε πρωί ή απόγευμα. Είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία στο νύχι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και το λιμάρισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @mikiash