Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Personal Relationships δείχνει πως οι φίλοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων καθώς μεγαλώνουμε. Για την ακρίβεια, το να έχεις υποστηρικτικούς φίλους ενώ μεγαλώνεις βρέθηκε πως είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας καλής ζωής από το να έχεις ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.

Το δημοσίευμα βάζει κάτω τα ευρήματα δύο ερευνών σχετικά με τις σχέσεις. Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 270.000 άνθρωποι από 100 χώρες και βρέθηκε πως τόσο οι οικογενειακές όσο και οι φιλικές σχέσεις συνδέονται με την καλύτερη υγεία και την ευτυχία γενικότερα. Αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες, αυτοί που είχαν καλύτερη ζωή ήταν αυτή που είχαν δηλώσει πως έχουν και δυνατές φιλίες.

Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν 7,500 μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι  στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα δεν έλεγαν απλά ότι είναι σημαντικό να έχεις φίλους, αλλά και η ποιότητα αυτών των φιλιών είναι εξίσου σημαντική.

Οι άνθρωποι που είχαν φίλους που τους προκαλούσαν ένταση, ήταν και αυτοί που δήλωσαν ότι έπασχαν από περισσότερες χρόνιες ασθένειες (το ενδιαφέρον εδώ ήταν πως δεν ίσχυε το ίδιο αν είχαν ένταση με τους συγγενείς και τα παιδιά τους). Οι άνθρωποι από την άλλη που οι φίλοι τους ήταν υποστηρικτικοί, ήταν και πιο ευτυχισμένοι.

Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς σε αντίθεση με την οικογένεια, τους φίλους μας τους επιλέγουμε. Κάποιες μελέτες έδειξαν πως συχνά απολαμβάνουμε το χρόνο με τους φίλους μας, περισσότερο από το χρόνο με την οικογένειά μας. Και αυτό λογικό, γιατί με τους φίλους μας συχνά κάνουμε διασκεδαστικά πράγματα, ενώ στα οικογενειακά καλέσματα συνήθως είμαστε σοβαροί και περνάμε ελαφρώς μονότονα, υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των ερευνών.

Τα πλεονεκτήματα να έχεις κοντινούς φίλους μπορεί να είναι πιο σημαντικά για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, γιατί σε αυτό το σημείο, αυτές οι φιλίες έχουν περάσει το τεστ του χρόνου. Έχεις, δηλαδή, κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στη ζωή σου, γιατί σε κάνουν χαρούμενο, ή τουλάχιστον συνεισφέρουν στην ευζωϊα σου. Κατά τη διάρκεια της ζωή μας, αφήνουμε τις πιο επιπόλαιες φιλίες να ξεθωριάσουν, και μένουμε με αυτές που μας επηρεάζουν και είναι σημαντικές.

Παρόλο που είναι αλήθεια, ότι οι άνθρωποι της οικογένειας είναι συχνά αυτοί που μας παρέχουν φροντίδα όταν μεγαλώνουμε, αυτό συνήθως προκαλεί και ένα αίσθημα υποχρέωσης. Μπορεί αυτές οι σχέσεις να είναι ζωτικής σημασίας, αλλά ίσως να μη μας δίνουν τη χαρά που μας δίνει ένα φίλος. Φυσικά και μπορείς πάντα να έχεις δυνατές φιλικές σχέσεις με τα παιδιά σου, το σύντροφό σου, τους συγγενείς σου και άλλα μέλη της οικογένειας.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από όλο αυτό είναι πως όσο περισσότερη στήριξη έχουμε, όσο πιο θετικές αλληλεπιδράσεις, τόσο το καλύτερο. Το σημαντικό είναι να έχεις ανθρώπους που να μπορείς να στηρίζεσαι, για τις καλές και τις κακές στιγμές.

 

Κεντρική Φωτογραφία: @angeliquecooper