Όποιος έχει κάνει διατροφή για να χάσει μερικά κιλά και έχει καταλάβει ότι τελικά το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι να τα χάσει, αλλά να διατηρήσει το νέο του βάρος, να σηκώσει το χέρι παρακαλώ. Εγώ σίγουρα σηκώνω και τα δύο και μάλλον τα σηκώνουν και πολλοί ακόμα άνθρωποι, αφού έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες πάνω στο θέμα. Μοιάζει λες και το σώμα προσπαθεί να υπερασπιστεί το βάρος του και φωνάζει “κανένας δεν θα το πάρει μακριά από εμένα”.

Τι γίνεται: Αν κόψεις θερμίδες και αλλάξεις τη διατροφή σου, ο μεταβολισμός σου ως απάντηση γίνεται πιο αργός και είναι πιθανό να κινείσαι λιγότερο προκειμένου να διατηρήσεις την ενέργειά σου. Αν ξεκινήσεις να τρως περισσότερο, ο ρυθμός μεταβολισμού και τα επίπεδα ενέργειας αυξάνονται, οπότε αυτό που συμβαίνει είναι να επιστρέφεις στο παλιό σου βάρος. Το ξέρω πως αυτό ίσως να είναι αγχωτικό – να φοβάσαι δηλαδή να βάλεις μία μπουκιά στο στόμα σου – αλλά δεν είναι κάτι που δεν αλλάζει. Αρκεί να ξέρεις τους παράγοντες που καθορίζουν το βάρος σου. Και σύμφωνα με τις μελέτες, υπάρχουν τέσσερις καθοριστικοί παράγοντες: γενετικοί, διατροφή, άσκηση και ορμόνες.

Γενετικοί παράγοντες

Είναι οι πιο μικροί καθοριστικοί παράγοντες όσο αφορά στο βάρος. Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια πως μπορεί να έχεις την προδιάθεση σε ορισμένα γονίδια, τα οποία ελέγχουν τον τρόπο και τον σημείο αποθήκευσης του λίπους. Όπως καταλαβαίνεις, το να πας ενάντια στα γονίδια σου είναι κομματάκι δύσκολο. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να μην αφήσεις αυτή τη σκέψη, του τύπου “αυτή είναι η μοίρα μου” να επηρεάσει τη θέλησή σου για αλλαγή. Να είσαι θετικός και αισιόδοξος πως θα τα καταφέρεις.

Ορμόνες

Οι ορμόνες επηρεάζουν το βάρος του σώματός σου με δύο τρόπους: αλλάζουν το πώς το σώμα συσσωρεύει το λίπος, καθώς και πόσο συχνά αισθάνεσαι να πεινάς. Οι ορμόνες της λεπτίνης στο σώμα μας είναι αυτές που μας λένε ότι είμαστε χορτάτοι. Ενώ η γκρελίνη είναι αυτή που μας λέει ότι πεινάμε. Μόλις η γκρελίνη χτυπήσει κόκκινο, η πείνα μεγαλώνει. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τις ορμόνες σε μία ηρεμία είναι να προσέχεις τον εαυτό σου. Να κοιμάσαι αρκετά, να κάνεις γυμναστική, να βρεις τρόπους για να διαχειρίζεσαι το άγχος και να έχεις μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να ακούς το σώμα σου και να παρατηρήσεις πότε πεινάς. Αν αυτό συμβαίνει κάθε μέρα την ίδια ώρα, φρόντισε να γεμίσεις το σώμα σου με τα σωστά συστατικά προκειμένου να αποφύγεις να χτυπήσουν οι ορμόνες κόκκινο.

Διατροφή

Το ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου αυτό το ήξερες. Προκειμένου να φτάσεις ένα συγκεκριμένο βάρος, η ενέργεια που λαμβάνεις (οι θερμίδες δηλαδή) πρέπει να είναι ανάλογες της ενέργειας που καταναλώνεις. Απλό; Χμμ όχι και τόσο. Η ιδέα πως λαμβάνεις θερμίδες και μετά δίνεις το κάτι παραπάνω στο γυμναστήριο και μακροπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι θα αδυνατίσεις, δεν είναι πάντα αλήθεια. Γι αυτό μην κάνεις δίαιτες που είναι σκληρές, που λειτουργούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν τις σταματήσεις θα το ρίξεις στο Netflix και στον μεζέ. Αντί να τα κόψεις όλα μονομιάς και να τρελάνεις το σύστημα των ορμονών σου, προσπάθησε να έχεις μία διατροφή ισορροπημένη. Επίσης, το να κόψεις ξαφνικά πολλές θερμίδες προκαλείς απότομη αλλαγή στο βάρος σου, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν δίνει χρόνο στον οργανισμό σου να κάνει catch up και reset με το νέα δεδομένα. Για να διατηρήσεις ένα χαμηλό βάρος σταμάτα να τρως λιπαρά πράγματα που παχαίνουν και πήγαινέ το αργά. Προσπάθησε να χάσεις το 5% με 10% του συνολικού σου βάρους πρώτα και προσπάθησε να διατηρήσεις αυτά τα κιλά για δύο με τρεις μήνες πριν πας στο επόμενο βήμα.

Γυμναστική

Η απώλεια βάρους γίνεται όταν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που λαμβάνουμε. Είναι αποδεδειγμένο πως η σωματική άσκηση μπορεί να αλλάξει ακόμα και μερικούς γενετικούς παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Αν θέλεις να αδυνατίσεις, οφείλεις και να γυμνάζεσαι. Όμως θα σου πω μία διαφορετική προσέγγιση: Μέχρι στιγμής ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μία μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με την άσκηση είναι να αυξήσεις τη μυική σου μάζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μυς είναι ένας μεταβολικά ενεργός ιστός που επιτρέπει στο σώμα μας να συνεχίσει να καίει θερμίδες, ακόμα και όταν είμαστε αδρανείς. Εάν κάτι πρόκειται να αποτρέψει το σώμα σας από το να πάρουμε βάρος, είναι κάνουμε ασκήσεις με βάρη και προπονήσεις μυικής ενδυνάμωσης. Πολύ καλά workouts για το σώμα είναι το Pilates, το barre, η πυγμαχία, η vinyasa yoga.