Κάνεις τα πάντα για να σε πάρει ο ύπνος, ο σωστός, ο τίμιος, ο ορθόδοξος. Αφήνεις τηλέφωνο και υπολογιστή σε άλλο δωμάτιο, έχεις βρει τη σωστή θερμοκρασία, ψεκάζεις με λεβάντα τα σεντόνια και τα μαξιλάρια, σταματάς να πίνεις καφέ αρκετές ώρες πριν πας για ύπνο, αλλά ακόμα κοιτάς το ταβάνι και μετράς πρόβατα για να σε πάρει ο ύπνος. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί οι επιστήμονες έχουν βρει τα πάντα για να κοιμόμαστε σαν πουλάκια, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να σταματήσουν το χρόνο και να μη μεγαλώνουμε, διότι όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολος γίνεται και ο ύπνος.

Η ποσότητα του βαθύ ύπνου που κάνεις κάθε βράδυ αρχίζει και μειώνεται από τα τέλη της δεκαετίας των 20, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάσαι, όταν φτάσεις τα 50 περνάς μόλις το μισό χρόνο βαθύ ύπνου σε σύγκριση με αυτόν που πέρναγες πριν από 30 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Popular Science.

Μία πιθανή αιτία που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πως ο εγκέφαλος καθώς μεγαλώνουμε δυσκολεύεται να κατανοήσει πότε είμαστε κουρασμένοι.

Συγκεκριμένα, οι νευρολογικοί υποδοχείς που συλλέγουν τις χημικές ουσίες, που υποδηλώνουν κόπωση, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντάς μας με ένα νυσταγμένο σώμα και έναν εγκέφαλο που δεν κατεβάζει παροχές για να ξεκουραστούμε. “Είναι σχεδόν σαν μια κεραία ραδιοφώνου που είναι αδύναμη”, δήλωσε ο Matthew Walker, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. “Το σήμα είναι εκεί, αλλά η κεραία δεν μπορεί να το πάρει”. Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία. τα καλά νέα, είναι ότι τουλάχιστον όλες οι συμβουλές και τα κόλπα που έχετε διαβάσει κατά καιρούς και υποστηρίζονται από έρευνες είναι καλύτερα από το τίποτα.