Είχα πάει πρόσφατα ένα press trip και μία από τις συνταξιδιώτισσές μου είπε πώς καθημερινά έχει βάλει στόχο να κάνει 10.000 βήματα. Για κάποιο λόγο, αυτό το στόχο τον έχω ακούσει και από άλλος και μάλλον είναι αυτό που στο εξωτερικό λένε “it’s a thing”.

Η αλήθεια είναι πως το να περπατάς κάνει καλό τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό και στη ψυχή. Έρευνες έχουν δείξει πως το περπάτημα φτιάχνει τη διάθεση, σε κάνει να σκέφτεσαι περισσότερο καθαρά (γι αυτό και στην Αμερική τα walking meetings είναι τάση) και επίσης σε βοηθά να ζήσεις περισσότερο μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Και τώρα έρχεται να προστεθεί κάτι ακόμα: μία νέα έρευνα έδειξε πως αν αυξήσεις την ταχύτητα του περπατήματός σου μπορεί να κάνει ακόμα μεγαλύτερο καλό.

Επιστήμονες τόσο από την Αυστραλία όσο και από τη Βρετανία,  μελέτησαν πάνω από 50.000 περιπατητές και βρήκαν πως το να περπατάς με έναν πιο γρήγορο ρυθμό βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να σε κάνει να ζήσεις περισσότερο. Ένας αυξανόμενος ρυθμός περπατήματος σχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων και μειώνει τη θνησιμότητα.

Όπως δημοσιεύτηκε και στο British Journal of Sports Medicine, τα ευρήματα λένε πως το να περπατάς με ένα μέσο ρυθμό σχετιζόταν με ένα 20% λιγότερο κίνδυνο να σε βρει κάτι κακό, σε σύγκριση με το περπάτημα σε πιο αργό ρυθμό. Το γρήγορο περπάτημα παρόλα αυτά μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμων ασθενειών κατά 24%.

Τα νέα αυτά είναι υπέροχα και για τις μεγαλύτερες γενιές, διότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών όταν περπατούν με ένα κανονικό/μέσο ρυθμό μειώνουν τον κίνδυνο του θανάτου από καρδιοαγγειακές αιτίες κατά 46%, ενώ αν περπατούν πιο γρήγορα τον μειώνουν τον κίνδυνο κατά 53%.

Τι σημαίνει γρήγορος ρυθμός; Σε γενικές γραμμές σημαίνει πέντε με έξι χιλιόμετρα την ώρα, αλλά εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Ένας εναλλακτικός τρόπος για να καταλάβεις τι εστί για σένα γρήγορο περπάτημα, είναι αυτό που σε κάνει να ιδρώνεις ή ελαφρώς σε κάνει να λαχανιάζεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του University of Sydney’s Charles Perkins Centre, Emmanuel Stamatakis.

Άρα η απάντηση στην ερώτηση αν αξίζει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα, η απάντηση είναι ναι, αλλά όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.