Πολλές φορές λαμβάνω μηνύματα που αναγνώστες μου γράφετε πως είχα προσπαθήσει να γίνω χορτοφάγος, αλλά πιστεύω πως δεν θα τα καταφέρω ή ακούω περιστατικά ότι έγιναν χορτοφάγοι (απλοί ή vegan) και τελικά επέστρεψαν στην προηγούμενη διατροφή τους, γιατί είχαν ζαλάδες ή πεινούσαν πολύ ή για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να συνεχίσω. Σκέφτηκα, λοιπόν, μιας και ήμουν χορτοφάγος 6 και κάτι χρόνια και vegan μόλις δύο εβδομάδες περίπου τι μπορεί να πάει λάθος σε κάποιον που ξεκινά τη χορτοφαγία και κυρίως να του δώσω μερικές συμβουλές.

Μερικά λάθη που μπορεί να γίνουν

1. Τα έκοψες όλα μαχαίρι

Σε κάποιους ανθρώπους μία τέτοια τακτική μπορεί να λειτουργήσει. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς…στους περισσότερους δεν λειτουργεί. Ένας άνθρωπος που καταναλώνει πολύ κρέας και γαλακτοκομικά δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να γίνει χορτοφάγος και κυρίως vegan. Ο λόγος είναι ότι δεν δίνεις στο σώμα σου το χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα διατροφή. Για μία επιτυχημένη μετάβαση στη χορτοφαγία και κυρίως στο βιγκανισμό, πρέπει να μπεις με το μαλακό. Πρώτα αφαίρεσε αργά το κρέας από τη διατροφή σου, ώστε να γίνεις pescetarian (να τρως δηλαδή ψάρια) και στη συνέχεια μπες στη χορτοφαγία. Μερικές φορές οι χορτοφαγία, η οποία έχεις διάφορες κατηγορίες για  τις οποίες έχω γράψει, είναι το πιο πολύ που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος και είναι ok (και οι vegans – οι σκληροπυρηνικοί καλό είναι να μην είναι κριτικοί απέναντί του). Αν είσαι έτοιμος να πας στο επόμενο βήμα του βιγκανισμού, τότε θα πρέπει να κόψεις τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Σε μένα αυτή τακτική πέτυχε και δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή να πιέζομαι.

2. Δεν έκανες έρευνα 

Η έρευνα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τα πάντα, ακόμα και για να γίνεις ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος vegan. Ψάξε για συνταγές. Ψάξε για προϊόντα (υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη γκάμα πλέον) και για μέρη που μπορείς να τα προμηθευτείς. Τσέκαρε ακόμα και τα vegan εστιατόρια που υπάρχουν, γιατί άνθρωπος είσαι θα θέλεις να φας και κάπου έξω. Έτσι θα δεις πως πλέον έχεις πάρα πολλές επιλογές σε φαγητά και δεν θα πελαγώσεις.

3. Βαριόσουν να μαγειρέψεις

Θα σου είμαι ειλικρινείς και εγώ βαριέμαι να μαγειρέψω, αλλά αν θέλεις να πετύχεις ως vegan θα πρέπει να μάθεις να προετοιμάζεις το δικό σου φαγητό. Μπορείς να κάνεις μία λίστα με τα φαγητά που σου αρέσουν. Υπάρχουν άπειρες γρήγορες και εύκολες vegan συνταγές που φτιάχνονται μέσα σε 20 λεπτά. Μπορείς να φτιάξεις μέχρι και μακαρονάδα vegan με τυρένια γεύση. Τα smoothies επίσης και τα bowls είναι ένας γρήγορος και υπέροχος τρόπος να λαμβάνεις θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Επίσης αντικατέστησε το γάλα με φυτικό γάλα, όπως από αμύγδαλα, κάσιους, βρώμη, καρύδα και πόσα άλλα.

4. Ένιωθες πως δεν είχες στήριξη

Αρχικά μη φοβηθείς να ζητήσεις  με ευγένεια από τους φίλους και τους συγγενείς σου να σεβαστούν την επιλογή σου. Επειδή μπορεί να μην ξέρουν τι μπορείς να τρως πλέον, δεν είναι καθόλου κακό να τους εξηγήσεις. Κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις είναι να συναναστραφείς και με άλλους vegan (γράψου σε κάποιο facebook group) ώστε να μαθαίνεις νέες συνταγές, αλλά και προτάσεις για εστιατόρια.

Το πιο σημαντικό για έναν vegan είναι να θυμάται πως ο βιγκανισμός στόχο έχει την μη εκμετάλλευση των ζώων, τη μία βία απέναντι στα ζώα, αλλά ταυτοχρόνως για να τον καταφέρεις το στόχο σου πρέπει να είσαι υγιής και σωματικά και ψυχικά και κοινωνικά.

Φωτογραφίες: @veganmermama