Έχει να κάνει το ξύπνημα με την κατάθλιψη; Έχει και μάλιστα σύμφωνα με νέα μελέτη, οι πρωινοί τύποι είναι αυτοί που κερδίζουν.

Αν δηλαδή σου αρέσει να ξυπνάς νωρίς το πρωί κάθε μέρα, τότε να σου πω πως αυτό ίσως σε βοηθήσει να προστατέψει την ψυχική σου υγεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Colorado Boulder και του Channing Division of Network Medicine του Brighman και του γυναικείου νοσοκομείο της Βοστώνης, αποφάσισαν να μελετήσουν και να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ χρονοτύπου και του ρίσκου για κατάθλιψη.

“Τα αποτέλεσμα δείχνουν μία μέτρια σχέση μεταξύ του χρονοτύπου και του κινδύνου κατάθλιψης”, υποστηρίζει η υπεύθυνης της έρευνας, Celine Vetter. “Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με την επικάλυψη των γενετικών οδών που σχετίζονται με το χρονότυπο και τη διάθεση”

Αν δεν ξέρεις τι είναι ο χρονότυπος, είναι το ποια ώρα της ημέρας έχει κάποιος την τάση να κοιμάται και να ξυπνά.

Είναι οι πρωινοί τύποι ασφαλείς;

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν σχετικά ιατρικά δεδομένα 32,470 γυναικών, ηλικίας κατά μέσο όρο 55 ετών. Όλες τους όταν ξεκίνησε η έρευνα, ήταν στη βάση τους χωρίς κατάθλιψη και κατέγραφαν τυχόν αλλαγές στην υγεία τους μέσω ερωτηματολογίων κάθε δύο χρόνια.

Από όλες όσες συμμετείχαν οι 37% καταχωρήθηκαν ως πρωινές πρωινές, το 10% ως νυχτοπούλια και το 53% κάπου στη μέση.

Η ανάλυση των ερευνητών, αποκάλυψε πρώτα πως όσοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν αργά είναι πολύ πιθανό να μείνουν μόνοι τους και έχουν λίγες πιθανότητες να παντρευτούν, όπως επίσης έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καπνιστές και να αναφέρουν μη φυσιολογικές συνήθειες ύπνου.

Εν συνεχεία, διαπίστωσαν πως όσες ξυπνούσαν νωρίς είχαν 12 με 27% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τις “ενδιάμεσου τύπου” συμμετέχουσες.

Επίσης, τα νυχτοπούλια είχαν 6% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυτή την ψυχική πάθηση σε σύγκριση με τον “ενδιάμεσο τύπο”, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αύξηση του κινδύνου είναι τόσο ήπια που δεν μπορεί να θεωρηθεί στατιστικά σημαντική.

Σύμφωνα με τη Vetter, “αυτό μας λέει ότι ίσως μπορεί να συνδέεται ο χρονότυπος με τον κίνδυνο για κατάθλιψη, ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτοί που κοιμούνται αργά ή ξυπνάνε αργά θα γίνουν οπωσδήποτε καταθλιπτικοί“.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να αναλυθούν και έχουν να κάνουν με τον χρονότυπο, ο οποίος να ξέρεις επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προτίμησή μας σχετικά με το πότε θα ξυπνάμε και το πότε θα κοιμόμαστε είναι καταγεγραμμένη στα γονίδιά μας. Ενώ επίσης και το πόσο φως παίρνουμε επηρεάζει το χρονότυπό μας, όπως επίσης και η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει το κίνδυνο για κατάθλιψη. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.

Για να καταλήξουμε όμως κάπου η Vetter υποστηρίζει πως το να είσαι πρωινός τύπος φαίνεται να είναι καλό, και μπορείς από μόνος σου να επηρεάσεις το ρολόι σου και να ξυπνάς όσο νωρίς θέλεις. Ενώ όσο αφορά στην κατάθλιψη όλα δείχνουν πως μία καλή υγιεινή ύπνου, η σωματική άσκηση και η έκθεση μας στον ήλιο τη διώχνουν μακριά.