Ποιος να το φανταζόταν πως οι άνθρωποι που κάνουν ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως το να σηκώνουν βάρη ή να κάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορείς να βιώσουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Και αυτό το λέει ολόκληρη έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε data από 33 κλινικές δοκιμές, κατά τις οποίες 947 ενήλικες συμμετείχαν σε προπονητικά προγράμματα με αντιστάσεις και άλλοι 930 δεν έκαναν καμία δραστηριότητα.

Και αυτό που βρέθηκε ήταν εκπληκτικό. Τα προγράμματα με τις αντιστάσεις συσχετίστηκαν με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες είχαν πρόβλημα σωματικής ή ψυχικής υγείας, αν και η επίδραση ήταν πιο έντονη σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.

Ο Brett Gordon, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Limerick στην Ιρλανδία, δήλωσε πως “προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως κάθε μορφή άσκησης βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης ανάμεσα σε ανθρώπους είτε υγιείς, είτε με κάποια ιατρική πάθηση ελαφριάς μορφής, είτε σε ενήλικες με σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο και όχι στις ασκήσεις αντιστάσεων, όπως τα βάρη και η ενδυνάμωση.

Αυτή τη φορά και αυτού του τύπου η προπόνηση συνδέθηκε με τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και μάλιστα ανεξάρτητα από το πόσο συχνά την έκαναν οι άνθρωποι. Επίσης, δεν φαινόταν να έχει σημασία αν οι συμμετέχοντες εμφάνισαν βελτιώσεις όσο αφορά στη δύναμή τους ή αύξησαν τη μυϊκή τους μάζα.

Σε αυτό βέβαια το σημείο να πούμε πως δεν έχει καθοριστεί εάν η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της ως αντικαταθλιπτικό ή λειτουργεί καλύτερα σε συνδυασμό με κάποια αγωγή ή ψυχοθεραπεία.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν πως μία σειρά από ασκήσεις, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της διάθεσης, κάτι το οποία δήλωσε η Dianna Purvis Jaffin του Brain Performance Institute στο Center for BrainHealth στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

 

Φωτογραφία: @ashleyguarrasi