Είσαι από αυτούς που όταν κοιμάσαι με τον/την αγαπημένο/η σου ξυπνάς μέσα στη νύχτα και το παίζεις κουνουποκυνηγός; Ανήκεις στην κατηγορία εκείνη που τα κουνούπια τους προτιμούν; Μήπως όταν μένεις μέχρι αργά στην παραλία στο τέλος γίνεσαι κόσκινο από τα τσιμπήματα; Και τις μέρες με υγρασία φοβάσαι να ανοίξεις τα παράθυρα του σπιτιού σου, γιατί θα εισβάλουν μέσα οικογένειες μικρών βαμπίρ, που θέλουν να σου ρουφήξουν το αίμα; Μα τι συμβαίνει τελοσπάντων; Γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε πάντα εσένα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι δύο πιο συνηθισμένοι παράγοντες που είναι κάποιος κουνουπομαγνήτης είναι η όψη και η μυρωδιά. Ξέρω πως τώρα είσαι έτοιμος να μου πεις “σώπα.. σπουδαία ανακάλυψη”. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι απωθεί τα κουνούπια και τι τα ελκύει.

Ας δούμε αυτές που έχουν τη βούλα της επιστήμης

1. Ένδυση

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν την όρασή τους για να λοκάρουν το θύμα τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βλέπουν πάρα πολύ καλά, ειδικά αργά το απόγευμα. Αν φοράς σκούρα χρώματα (μπλε ή μαύρο) και κόκκινο γίνεσαι πιο εύκολα στόχος τους, γιατί μπορούν και σε εντοπίζουν. Σκέφτομαι μήπως αυτό το καλοκαίρι υιοθετήσουμε όλοι ένα πιο camo look.

2. Τύπος αίματος

Στα κουνούπια αρέσουν δύο πράγματα: το νέκταρ και το αίμα. Τα ενήλικα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ για να επιβιώσουν, τα θηλυκά όμως θέλουν και την πρωτεϊνη που βρίσκεται στο αίμα μας, για να μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους. Οπότε κάποιοι τύποι αίματος μπορεί να τα ελκύουν περισσότερο από άλλους. Έρευνα βρήκε πως οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 ελκύουν τα κουνούπια δύο φορές περισσότερο από αυτούς που έχουν ομάδα αίματος Α. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β είναι κάπου στη μέση. Επιπλέον, το 85% των ανθρώπων παράγουν μία έκκριση, που φανερώνει τον τύπο του αίματος και τα κουνούπια έλκονται από αυτά τα άτομα περισσότερο απ’ ότι από τους άλλους που δεν παράγουν καμία έκκριση, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος.

3. Διοξείδιο του άνθρακα

Τα κουνούπια μπορούν να “μυρίσουν” το διοξείδιο του άνθρακα από 50 μέτρα μακριά. Όσο πιο μεγάλες οι εκπνοές, τόσο μεγαλύτερη η έλξη. Οι πιο μεγάλοι σε όγκο άνθρωποι είθισται να εκπνέουν και περισσότερο. Επίσης, από τη στιγμή που οι εκπνοές μας γίνονται από τη μύτη και το στόμα γι αυτό και τα κουνούπια ζουζουνίζουν γύρω από το κεφάλι μας.

4. Ζέστη και ιδρώτας

Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν και το γαλακτικό οξύ και το ουρικό οξύ και την αμμωνία και άλλες ουσίες που υπάρχουν στον ιδρώτα. Επίσης, τους αρέσουν πολύ οι άνθρωποι που ζεσταίνονται, δηλαδή αν είσαι ένας θερμός ιδρωμένος άνθρωπος είσαι ο καλύτερος μεζές για τα κουνούπια.

5. Βακτήρια

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως ο τύπος και ο αριθμός των βακτηρίων που έχει κάποιος στην επιδερμίδα του μπορεί να παίξει ρόλο. Η επιδερμίδα μας έχει πάνω της ζωή, που μπορείς να τη δεις κάτω από το μικροσκόπιο, και η οποία δημιουργεί ένα άρωμα που εμείς δεν το μυρίζουμε. Αυτός πάντως ο παράγοντας εξηγεί και τον λόγο που πολλά κουνούπια τσιμπάνε στον αστράγαλο και στα πόδια.

6. Εγκυμοσύνη

Συνήθως μία γυναίκα που είναι έγκυος δεν ελκύει τόσο τα κουνούπια, αλλά δυστυχώς, ορισμένα είδη είναι προφανώς περισσότερο ελκυστικά από τις έγκυες γυναίκες παρά από τις γυναίκες που δεν είναι. Μια μελέτη στην Αφρική διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες είναι δύο φορές πιο ελκυστικές στα κουνούπια που κουβαλούν το μικρόβιο της ελονοσίας σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα – διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στην προχωρημένη εγκυμοσύνη εκπνέουν κατά 21% μεγαλύτερο όγκο αναπνοής από τις μη έγκυες γυναίκες. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι κοιλιακές κοιλότητες των εγκύων ήταν θερμότερες – και όπως είπαμε πιο πάνω στα κουνούπια αρέσει η θερμότητα.

7. Μπύρα

Σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια τσιμπάνε τους ανθρώπους που έχουν καταναλώσει μπύρα, πολύ περισσότερο από τους άλλους που δεν έχουν καταναλώσει. Αυτό ίσως οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε αιθανόλη στον ιδρώτα και στη θερμοκρασία του δέρματος από την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν την ακριβή συσχέτιση.

3 εντομοαπωθητικά για να κοιμάσαι ήρεμος

Korres Ευκάλυπτος & Μύρτιλο

Πρόκειται για ένα εντομοαπωθητικό γαλάκτωμα (σε μορφή σπρέι)για το σώμα, με αποτελεσματική δράση. Περιέχει τη δραστική ουσία citrodiol, που εντοπίζεται στο έλαιο ευκαλύπτου, η μόνη φυσικής προέλευσης ουσία με αποδεδειγμένες ισχυρές εντομοαπωθητικές ιδιότητες, ενώ συνεργεί με το εκχύλισμα μύρτιλου συμπληρώνοντας το complex φυσικών συστατικών για αποτελεσματική προστασία από σκνίπες, κουνούπια και από το κουνούπι τίγρης.

Mo-Free Insect Repellent Band

Το βραχιολάκι αυτό της Marvifarm είναι εμποτισμένο με σιτριοδιόλη και δεν περιέχει N,N- Διαιθυλτολουαμίδη, σιτρονέλλα και γερανιόλη (ουσία που είναι ερεθιστική όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σύμφωνα τις εν ισχύ διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ε.). Είναι αδιάβροχο και έχει διάρκεια χρήσης έως 200 ώρες. Για όσους δεν το γνωρίζουν η σιτριοδιόλη έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία βιοκτόνων 98/8/ΕΚ και είναι το μοναδικό φυσικό συστατικό που μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως εντομοαπωθητικό, σε αντίθεση με τη σιτρονέλλα η οποία δεν έχει καταχωρηθεί ως εντομοαπωθητική ουσία στην Ε.Ε.

CER’8 Τσερότο

Εδώ έχουμε να κάνουμε με εντομοαπωθητικά αρωματικά αυτοκόλλητα με μικροκάψουλες από εκχυλίσματα lemon eucalyptus και εκχύλισμα άγριας ντομάτας γνωστά από την αρχαιότητα για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες. Τα συστατικά του προϊόντος δεν έρχονται σε επαφή με την επιδερμίδα, ενώ η δράση τους διαρκεί σε ανοιχτό χώρο έως και 4 ώρες και σε κλειστό όλη τη νύχτα. Για να αρχίσει να λειτουργεί πρέπει να σπάσουν οι μικροκάψουλες, που βρίσκονται μέσα στο αυτοκόλλητο. Μόλις αυτό γίνει αμέσως απελευθερώνεται το άρωμα και αρχίζει η δράση του. Κάθε αυτοκόλλητο δημιουργεί μια ακτίνα προστασίας γύρω του ενός μέτρου. Το προϊόν είναι εξίσου αποτελεσματικό ακόμα κι αν αντί για το σώμα κολληθεί στα ρούχα, στο τραπέζι, το κρεβάτι, το κομοδίνο, την τσάντα κλπ