Όπως λέει και η Madame Ginger “κάθε συνταγή έχει και μία ιστορία από πίσω”. Για μένα, η λαδένια Κιμώλου θα μου θυμίζει για πάντα τις βουτιές που έκανα στα τιρκουάζ νερά του υπέροχου αυτού νησιού, το βράχο που έχει τη μορφή ελέφαντα και τους φιλόξενους κιμωλίστες. Για την Ginger το φαγητό αυτό θα της θυμίζει πάντα τα πρώτα της βήματα, σαν μαθητευόμενη μαθήτρια στο εστιατόριο του Χριστόφορου Πέσκια.

“Ψαρωμένη, με την μαύρη μου ολοκαίνουρια στολή, με δεκάδες μάγειρες να τρέχουν γύρω μου σε κατάσταση πανικού, περίμενα με αγωνία από πάνω της να φουσκώσει. Λες και θα έβλεπα το αφράτεμμα στο ζυμάρι της, μέσα σε λίγα λεπτά. Εκείνη η στιγμή, το πιο σημαντικό πράγμα για εμένα ήταν να φουσκώσει η πρώτη λαδένια Κιμώλου, το πρώτο πράγμα που μαγείρεψα στην πρώτη κουζίνα που δούλευα.

“Κλείσε το ταψάκι με μεμβράνη, άστο πάνω στον φούρνο και άσε τη μαγιά να δουλέψει με την ησυχία της. Είναι ντροπαλή η μαγιά. Όσο την κοιτάς δεν πρόκειται να ξεδιπλώσει τις χάρες της.” μου είπε ένας μάγειρας και εγώ αποφάσισα να τον ακούσω. Μετά από μία ώρα, το ζυμάρι είχε φουσκώσει και με χαρά άπλωσα πάνω του τις ντομάτες και τα κρεμμύδια για να την ψήσω. Στο τέλος της βάρδιας, πήρα ένα τελευταίο κομμάτι που είχε περισσέψει, πήγα στα σκαλιά του διαλείμματος και το έφαγα μαζί με μια παγωμένη μπίρα. Αυτή η λαδένια ήταν δικιά μου. Την είχα φτιάξει εγώ. Ήμουν μαγείρισσα. Ή τουλάχιστον, ξεκινούσα τον δύσκολο δρόμο για να γίνω…”

Για 4-6 μερίδες θα χρειαστείς:

Υλικά

270 γρ. χλιαρό νερό
~1/2 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. Μαγιά ξερή
1 πρέζα Ζάχαρη
Αλάτι ψιλό
1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
2 κρεμμύδια
4-5 μέτριες ντομάτες
80 γρ. Ελαιόλαδο

Δες πώς θα φτιάξεις τη λαδένια Κιμώλου στο sis blog της Madame Ginger.