Η χορτοφαγία όπως και η μονογαμία είναι επιλογή. Κανείς δεν γεννήθηκε χορτοφάγος, ούτε και μονογαμικός. Μεγαλώνοντας έκανε την επιλογή (ή άφησε την κοινωνία να κάνει την επιλογή γι αυτόν). Πριν έξι χρόνια αποφάσισα να κόψω το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Θυμάμαι πως είπα στους φίλους μου και στους γονείς μου ότι δεν θα ξαναφάω οτιδήποτε μπορεί να είναι ήρωας σε ταινία του Disney και ακόμα γελάω όταν σκέφτομαι την αντίδραση του θείου μου, ο οποίος ήταν κρεοπώλης, να του λέω πως δεν τρώω κρέας – “γιατί παιδάκι μου; Άρρωστη είσαι;”.

Πριν δύο/τρεις μήνες έκοψα τα γαλακτοκομικά, που ψέμματα δεν θα πω, αλλά με ζόρισε μια και είμαι γλυκατζού, και μόλις την πρωτομαγιά, που μας πέρασε, είπα πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα φάω αυγό. Σε μία παραλία μακριά από την Αθήνα, με τον ήχο της θάλασσας του Αιγαίου στα αυτιά μου, έφαγα για τελευταία φορά μία ομελέτα από τα χεράκια της Madame Ginger. Κοιμήθηκα ovo vegetarian και την επόμενη μέρα το πρωί ξύπνησα vegan.

Και είναι από τις ομορφότερες αποφάσεις που έχω πάρει για τη ζωή μου, μετά φυσικά από αυτή του να κόψω τις χημικές καταχρήσεις και το αλκοόλ. Έκανα την επιλογή να μη συνεισφέρω στην εκμετάλλευση των πλασμάτων που αγαπώ τόσο πολύ και τα θεωρώ το ίδιο άξια με μένα. Πλέον μπορώ να τρώω χωρίς τύψεις. Ξέρω πως ο δρόμος για έναν vegan εδώ στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα καλά στρωμένος. Τα προϊόντα vegan είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα (αν και είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μία χώρα που υπάρχουν οι λαϊκές αγορές), η νεοελληνική κουλτούρα είναι συνδεδεμένη με το πιτόγυρο και με τα burgers, οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εστίαση του λες ότι είσαι vegan και σου προτείνουν να φας μία πίτσα μαργαρίτα (ναι με κανονικό τυρί, ναι μου συνέβη πρόσφατα σε ένα από τα festival που γίνονται στην Αθήνα) ή τους λες latte με φυτικό γάλα και σου λένε “εντάξει για να κάνει λίγο αφρό θα σου βάλω και κανονικό γάλα, αλλά μην αγχώνεσαι είναι light”.

Όμως σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Πλέον τα μαγαζιά που έχουν vegan μενού γίνονται ολοένα και περισσότερα – μπορείς να τσεκάρεις και αυτά που είναι Approved by Lady Papaya – υπάρχουν super markets που έχουν άπειρες επιλογές σε vegan προϊόντα – βέβαια για πάντα αγαπημένο μου θα είναι το πρώτο vegan market Bamboo Vegan, γιατί έχεις τους πιο χαμογελαστούς ανθρώπους να δουλεύουν εκεί – και ακόμα και μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού και καφέ φροντίζουν για τους αυστηρά χορτοφάγους – vegan καφεδάκι να κεράσω;

Σκέφτηκα πως λόγω ημέρας σήμερα, καλό είναι να ενημερωθείς γι αυτά που τρως, όχι γιατί θέλω να σε κάνω να κόψεις το κρέας, αλλά για να γίνεις συνειδητοποιημένος καταναλωτής. Έχουμε και λέμε λοιπόν: σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων και γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2080 αναμένεται να καταναλωθούν 577 εκατομμύρια τόνοι κρέατος – 277 εκατομμύρια παραπάνω από ό, τι το 2010. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πόρους Γης για να παράγουμε τρόφιμα για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια, ενώ περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από πείνα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κτηνοτροφία εξελίχθηκε σε ένα βιομηχανικό σύστημα που βασίζεται στην εργοστασιακή γεωργία, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές, αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία και τρομερά επίπεδα κακοποίησης ζώων.

Συγκεκριμένα όσο αφορά στην υγεία, σύμφωνα με το άρθρο “Becoming a Vegetarian” του Harvard Health Publishing, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2017, οι άνθρωποι που τρώνε κρέας αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, την ίδια στιγμή που οι χορτοφάγοι έχουν κατά μέσο όρο 25% λιγότερες πιθανότητες. Εάν σταματήσεις να τρως κόκκινο κρέας (ανεξαρτήτως από το αν θα γίνεις χορτοφάγος), θα εξαλείψεις ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Στο κομμάτι τώρα της κακοποίησης των ζωών η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Για να μην κουράσω θα ήθελα απλά να πω ότι έχουμε μεγαλώσει (και εγώ) έχοντας μέσα στο μυαλό μας την εικόνα πως τα ζώα υπάρχουν για να μας παρέχουν το κρέας τους, το γάλα τους και τα αυγά τους. Έχουμε ωραιοποιήσει την εκμετάλλευσής τους ντύνοντάς την με μαρκετίστικες εικόνες που παραπέμπουν στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα κλείνουμε τα μάτια για να μη βλέπουμε τη φρίκη.

Χρειάζεται να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ζώα απλά σαν πηγές και να ξεκινήσουμε να τα βλέπουμε ως αυτό που είναι: ξεχωριστά όντα με συναισθήματα, των οποίων οι ζωές αξίζουν να έχουν αξία και σεβασμό.

 

Υ.Γ: Για τις επόμενες έξι μέρες, κάθε μέρα θα σου έχω εδώ μία χορτοφαγική συνταγή της Madame Ginger και θα σου δίνω τις απαραίτητες συμβουλές που χρειάζεσαι για μια plant based διατροφή και ζωή.

Μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα.

 

Φωτογραφία: Pasha Koroviev